Kulinaria i dieta

Nowe smaki na Wielkanoc – jak zaskoczyć gości pysznymi wypiekami? [PR]

Dla wielu pań domu okres świąteczny to intensywny czas przygotowań. Oprócz sprzątania i zaaranżowania wnętrza trzeba także pomyśleć jakimi smakołykami poczęstować gości i domowników. Może warto tym razem zaskoczyć naszych najbliższych nowym przepisem, bądź ulepszoną wersją tradycyjnych dań? Co powiecie na migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową albo tartę makową?

Czytaj dalej

Sernikowe szaleństwo! Prosty przepis na sernik tradycyjny, sernik na zimno oraz sernikowe pączusie

Wielbiciele sernika dzielą się na tych co tylko z rodzynkami i tych co bez… Bardziej wytrawni sernikożercy wiedzą, że kombinacji może być więcej. Dzisiaj trzy bardzo różne, a zarazem najprostsze propozycje – przepis na sernik tradycyjny, na zimno oraz tłustoczwartkowa wariacja na temat sernika

Proste przepisy na najpyszniejsze serniki

Przepis na tradycyjny sernik

1 kg mielonego twarogu (nie może być zbyt wodnisty)

7 jajek (z lodówki)

5 łyżek cukru pudru (raczej czubatych, ale jak kto woli)

1 łyżeczka kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu z torebki)

rodzynki lub skórka pomarańczowa wg uznania

szczypta soli

Przepis na sernik tradycyjny

To naprawdę proste. Całe jajka miksujemy z cukrem na sztywną pianę. Resztę składników miksujemy w drugim naczyniu. Następnie obie masy delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Taki zabieg nada naszemu sernikowi puszystej konsystencji. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut. Wszystko zależy jednak od piekarnika. Najlepiej obserwować ciasto. Wypieczony sernik będzie rumienił się na wierzchu. Po ostudzeniu można polać sernik polewą. Pięknie prezentuje się i smakuje czekoladowa. Najprostszym sposobem jest rozpuszczenie w rondelku gorzkiej lub mlecznej (jak kto woli) czekolady z łyżką masła. Teraz tylko czekamy aż polewa zastygnie (jeśli wytrzymamy).

Przepis na sernik na zimno

Przepis na sernik na zimno

3 galaretki ulubionego smaku (opakowanie na 500 ml)

500 ml gęstej słodkiej śmietanki lub serka homogenizowanego (wersja light)

owoce świeże lub z puszki (oprócz kiwi i ananasa)

opakowanie biszkoptów

Druga serowa propozycja jest jeszcze prostsza w przygotowaniu, choć wymaga więcej czasu. W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 opakowania galaretki. Kiedy trochę przestygnie pomału dolewamy ją cały czas mieszając do wyłożonej do naczynia śmietanki (lub serka). Następnie masę wykładamy do wyłożonej biszkoptami małej tortownicy i zostawiamy w lodówce aż dobrze stężeje (ok. 2-3 h). Następnie wyjmujemy nasz sernik z lodówki i układamy na nim owoce. Możemy puścić wodze fantazji tworząc rozmaite wzory, hasła, życzenia urodzinowe itd. Trzecią galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Kiedy przestygnie i lekko zacznie tężeć, wylewamy delikatnie na owoce. Teraz jeszcze raz wrzucamy nasz deser do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.

Uwaga! W czasie upałów galaretki gorzej tężeją, dlatego trzeba dać trochę mniej wody.

Przepis na sernikowe pączusie

Przepis na sernikowe pączusiepół szklanki mleka

szklanka mąki

serek homogenizowany 150 g

2 jajka

3 czubate łyżki cukru pudru

szczypta soli

łyżeczka drożdży w proszku

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy luźne ciasto (konsystencja bardzo gęstej śmietany). Jeśli mamy wrażenie, że masa jest zbyt gęsta lub zbyt rzadka dodajemy trochę wody lub mąki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby pozwolić drożdżom zacząć działać. Następnie jeszcze raz delikatnie mieszamy i dzielimy na kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor. Przestudzone pączusie można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!

 

Cynamonowa magia świąt

Cynamon to egzotyczna, bardzo aromatyczna przyprawa od dawna u nas zadomowiona. Stosujemy ją chętnie przez cały rok, ale jej zapach jakoś szczególnie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, aromatem pieczonych jabłek i zimowego grzańca. Można powiedzieć, że cynamon ma w sobie magię, która tworzy atmosferę świąt…

Czytaj dalej

Zdrowe odchudzanie

Można sądzić, że odchudzanie jest czymś bardzo prostym. W rzeczywistości jednak trzeba na te pojęcie spojrzeć dwojako. Z jednej bowiem strony faktycznie może być proste, ale skoro tak, to dlaczego tak wiele osób nie potrafi się skutecznie odchudzać, dlaczego tak wiele osób ponosi porażkę w swojej walce o bardziej smukłą figurę ciała?

Czytaj dalej

SUBWAY® serwuje bezmięsny specjał

Restauracje SUBWAY® wzbogacają swoje menu o kolejną bezmięsną propozycję. Miłośnicy świeżych warzyw oraz amatorzy zbilansowanego odżywiania  z pewnością będą zachwyceni nowym przysmakiem. Do rodziny Veggie Delite i Veggie Patty właśnie dołączył wyborny sub Falafel. Skąd przywędrował do nas ten egzotyczny przysmak i dlaczego na stałe zagościł w menu SUBWAY®?

Czytaj dalej

Czy roboty kuchenne rzeczywiście ułatwiają życie?

Z czym  kojarzy się słowo robot kuchenny? Pierwsze skojarzenia jakie przychodzą na myśl niejednej gospodyni domowej to; wygoda, szybkość, odpoczynek od stania przy garnkach, oszczędność czasu. Firmy produkujące sprzęt AGD prześcigają się w pomysłach na zdobycie klienta. Oferują nam piękne, wspaniałe roboty kuchenne, które w cudowny sposób ułatwiają pracę kobiet w kuchni

Czytaj dalej

Domowa pizza – prosty przepis

Pieczenie pizzy nie jest tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Jeśli ktoś ma trochę czasu i lubi bawić się w kuchni, jest to świetny pomysł na niedzielny obiad. Co istotne, możemy dowolnie modyfikować przepis tak, by trafić w najbardziej wymagające gusta i potrzeby dietetyczne. Mamy też pewność, co jest w składzie i że wszystko jest świeże

Czytaj dalej

Jedzenie przyszłości

Coraz częściej obserwując naszą rzeczywistość odnoszę wrażenie, że żyjemy w czasach, które oglądaliśmy jedynie w filmach science-fiction. Roboty wykonujące pracę za człowieka, projekty latających samolotów, sztuczna inteligencja, która czasem jest „mądrzejsza” niż niejeden człowiek, to tylko wierzchołek góry lodowej. Ale przyszłość ma nie tylko dobre strony…

Czytaj dalej

Właściwości lnu – naturalnego lekarstwa

Dlaczego len jest rośliną wyjątkową? Jego nasiona zawierają dużo oleju, związki śluzowe, białko, kwasy organiczne,  enzymy, cenne minerały takie jak magnez, żelazo, cynk, a także błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny

Czytaj dalej

Ten artykuł znaleziono m.in. poprzez zapytanie:
  • len mielony
  • len właściwości
  • len mielony na surowo

Czy mleko jest cichym zabójcą? Najnowsze badania są wstrząsające

Ludzie od zawsze wierzą, iż mleko jest zdrowe i wskazane dla optymalnego rozwoju fizycznego człowieka. Chociażby w Polsce bardzo głośna była kampania „Pij mleko! Będziesz wielki”. Koncerny spożywcze przeznaczają ogromne środki na promowanie picia mleka jako cennego źródła dla naszego zdrowia. Ale czy tak jest w istocie? Czy mleko to życiodajny eliksir, a może jednak cichy zabójca?

Czytaj dalej

Piwo lekiem na Alzheimera i Parkinsona?

 

Złociste, pieniste, chmielowe i na dodatek zdrowe – rzecz jasna: piwo. Piwosze powinni być ukontentowani, bo ich umiłowany napój dostał pozytywną rekomendację od świata naukowego: tak długo doszukiwano się w tym arcypopularnym napoju zalet, o jakich świat jeszcze nie słyszał, aż niedawno odkryto, że piwo, prawdopodobnie, może spowalniać rozwój choroby Alzheimera lub Parkinsona

Czytaj dalej

Kawa – nasz poranny narkotyk…

Czy wiecie, że kawę odkryło plemię arabskie, które zauważyło wspaniałą kondycję owiec po zjedzeniu owoców pewnego krzewu… Zwierzęta były wypoczęte, a nawet „podkręcone”. Nie wiadomo tylko, kto pierwszy wpadł na pomysł uprażenia tych owoców i sporządzenia z nich naparu. Ale kawa spożywana na surowo nie uzależniłaby w takim stopniu ludzi, jak te pachnące, prażone „fasolki”…

Czytaj dalej

Jest nam potrzebna do życia – właściwości soli

 Sól niegdyś tak ceniona… Była i jest nadal środkiem płatniczym w niektórych regionach Etiopii. W tak gorącym klimacie ludzie spoglądają inaczej na sól, gdzie przeżycie bez niej graniczy z cudem. Sól zatrzymuje w organizmie wodę. Miejsc pochodzenia soli jest wiele. Najgorętsze na ziemi miejsce z niezwykle rzadkimi opadami deszczu – Pustynia Danakijska. Afarowie, jej mieszkańcy, mają sól za skarb. Z kolei w kopalniach soli pracujący górnicy rzadko zapadają na choroby układu oddechowego

Czytaj dalej

Niezwykłe właściwości Yerba mate – zostań mateistą!

Moja droga do „mateizmu” rozpoczęła się kilka lat temu, kiedy okazało się, że mam problemy z niskim ciśnieniem. Wtedy przekonałam się, że spanie może być sposobem spędzania wolnego czasu prawie tak samo dobrym, jak każdy inny. Niedociśnienie samo w sobie, w przeciwieństwie do nadciśnienia, nie jest uważane za chorobę, a lekarz powiedział, że taka już moja natura, pomogą ruch i kawa

Czytaj dalej

Jak wybrać dobrą wędlinę?

Jeszcze 20-30 lat temu żywienie było łatwiejsze. Żeby zdrowo się odżywiać wystarczyło stosować się do tzw. piramidy żywieniowej i śmiało sięgać po sklepowe jedzenie, jeśli, rzecz jasna, było wtedy na półkach.  Chemii było w nim jak na lekarstwo, a etykiety nie fałszowały rzeczywistości – wyrób czekoladopodobny był „wyrobem czekoladopodobnym”, a nie czekoladą

Czytaj dalej

Cud w oczyszczaniu i odchudzaniu własnego ciała?

Każdy z nas, choć prawdopodobnie częściej „każda” z nas (kobiety jednak wykazują w tym obszarze większe zaangażowanie psychiczno-emocjonalne), miał lub ma aktualnie w swoim życiu taki moment, kiedy mówi sobie: „Dość! Muszę coś ze sobą zrobić, źle się czuję we własnym ciele”. Jeżeli czytając do tej pory, myślisz sobie „Tak! Tak miałem/miałam/mam” – to  ten artykuł jest dla Ciebie

Czytaj dalej

Czarna sól – co to takiego?

Ostatnio popularna, znana także pod nazwą Kala Namak (co w języku hindi oznacza właśnie „czarna sól”). Co to jest i do czego się jej używa? Po pierwsze, wcale nie jest czarna, ale szaro-różowa. Swój specyficzny kolor zawdzięcza związkom żelaza. Ale po kolei…

Czytaj dalej

Ten artykuł znaleziono m.in. poprzez zapytanie:
  • czarna sol
  • Czarna Sól Właściwości
  • sól himalajska czarna

Jak zrobić lukier?

Lukier to bardzo ważny składnik, bez którego cukiernicy nie potrafią się obejść.  Lukier można wykonać samemu – bardzo łatwo i szybko. Wystarczy kilka składników aby ciasto prezentowało się i smakowało wybornie

Jak zrobić lukier? Przepis

 

 

1. Składniki potrzebne do przygotowania lukru:

cukier puder – przesiany przez sitko (6 łyżek)

sok z cytryny (2 łyżki)

gorąca woda (1 łyżka)

2. Zmieszaj sok z cytryny z wodą. Jeśli w soku pływają fragmenty miąższu z cytryny, po prostu przecedź go wcześniej przez sitko

3. Do roztworu wody z sokiem dosypuj pomału cukier puder. Pamiętaj przy tym aby mieszać cały czas łyżką. Użyj około 200 g cukru pudru na każde sześć łyżek płynu. Jeśli Twój lukier jest za rzadki, po prostu dosypuj więcej cukru pudru. Podana ilość składników jest wystarczająca na polukrowanie jednej dużej wielkanocnej baby

4. Lukier jest dobry kiedy osiągnie konsystencję przypominającą śmietanę

5. Przygotowany lukier najlepiej jest wykorzystać od razu – polewając nim wypieki

Mleko sojowe – hipsterska moda czy sposób na zdrowie?

Ulga po intensywnym dniu w pracy, chwilowa ucieczka od edukacji, albo zwyczajna wymiana plotek – przy aromatycznej kawie moment wytchnienia zyskuje szczególny smak. W minimalistycznej filiżance, sporej szklance, pozwalającej ogrzać zmarznięte dłonie, a nawet wypijana na ławce, w tekturowym kubku – kawa najczęściej wybierana jest przez konsumentów z dodatkiem mleka. Czołowe kawiarnie w swojej ofercie wyszczególniają możliwość zamówienia ulubionego napoju z dodatkiem mleka sojowego. Czy latte pozbawione laktozy lub owsianka na bazie napoju ryżowego to wielkomiejska fanaberia, czy istotny krok w stronę zdrowia?

Czytaj dalej