Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Akacja na talerzu – przepis na aromatyczne placuszki kwiatowe [PORADNIK]

Właśnie kwitną akacje. Ich zapach oszałamia wieczorami, wabi nie tylko owady lecz także wielbicieli wieczornych spacerów. Spróbujcie kwiatów akacji – na surowo są słodkie i aromatyczne. Jeszcze lepiej smakują… smażone, jak placuszki!

Wyprawa po akacje może stać się pretekstem do kilkugodzinnej rowerowej przejażdżki. Warto bowiem poszukać drzew rosnących z dala od samochodowego ruchu i spalin. Takie akacje znajdziecie w pobliżu wałów nad rzeką, na łąkach, w parkach – jednym słowem tam, gdzie najszybciej i najwygodniej dotrzeć można właśnie rowerem. Koniecznie zabierzcie na zbiory jakiś sztywny (np. plastikowy) pojemnik, bo kwiaty są delikatne.

Kiedy już uda się znaleźć drzewo obsypane kwiatami, w dodatku rosnącymi na tyle nisko, by można było po nie sięgnąć – zbierajcie całe kiście. Akacjowe kwiaty rosną jak winogrona – w takich właśnie gronach, kiściach. Po zerwaniu delikatnie ułóżcie je w pojemniku. Macie już więc surowiec na placuszki!

Akacja – przepis na pyszne placuszki

1. Kiedy wrócicie z kwiatami do domu najpierw je opłuczcie na durszlaku i włóżcie do głębokiej miski z wodą, lekko posoloną. Odstawcie na godzinę. To moczenie ma na celu wyproszenie małych, czarnych robaczków, które też gustują w tych kwiatach. Kiedy rośliny zostaną pozbawione niepożądanych sublokatorów, delikatnie je odsączcie, osuszcie.

Akacja na talerzu - przepis na aromatyczne placuszki kwiatowe [PORADNIK]

2. Teraz czas przygotować ciasto. Będzie to ciasto naleśnikowe – nie za gęste i nie za rzadkie. Na ogół przygotowuje się je z 2 jajek, rozmieszanych z mlekiem i wodą, odrobinę posolonych, do których dodajemy tyle mąki, by ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję. Musicie wypróbować, lepiej by ciasto było gęściejsze niż za rzadkie, bo nie będzie wtedy dobrze oblepiało kwiatowej kiści.

Akacja na talerzu - przepis na aromatyczne placuszki kwiatowe [PORADNIK]

 

3. W tym czasie rozgrzewacie patelnię i wylewacie na nią trochę oleju. Odsączone z wody grona trzymacie za ogonek i zanurzacie dokładnie w cieście, by oblepiło wszystkie kwiaty.

Akacja na talerzu - przepis na aromatyczne placuszki kwiatowe [PORADNIK]

 

4. Kiedy olej będzie gorący, kładziecie grono akacjowe na tłuszczu i przyciskacie lekko łopatką, by kiść przyległa do patelni. Bardzo szybko się ścina ciasto, trzeba jednak poczekać aż się lekko zrumieni i łopatką przewrócić na drugą stronę, znów przyciskając delikatnie do patelni, by grono spłaszczyć i zrobić placuszek. W tym samym czasie można smażyć kilka takich akacjowych placuszków na patelni, a jeśli ciasto będzie się zlewać, to można albo oddzielać je łopatką albo dodać mąki, by było bardziej zwarte.

Akacja na talerzu - przepis na aromatyczne placuszki kwiatowe [PORADNIK]

5. W ten sposób smażymy wszystkie zebrane grona. Jeśli użyjemy za dużo oleju, możemy placuszki odsączyć z tłuszczu kładąc je na papierowy ręcznik. Kiedy przestygną można je posypać cukrem pudrem.

Zjada się je bardzo prosto – trzymając za zielony ogonek łatwo zdjąć z niego zębami kwiaty w cieście.

Akacja na talerzu - przepis na aromatyczne placuszki kwiatowe [PORADNIK]

 

Bardzo przyjemna zabawa kulinarna. Z akacji można też przyrządzić pyszny syrop, napar, konfiturę. Świeże kwiaty można dodawać do surówek. Korzystajcie, bo akacje szybko przekwitają, na następną taką kulinarną okazję trzeba będzie poczekać rok! Smacznego!

 



POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? PUBLIKUJ W ROSOMAG.PL