ZAKUPY NA CZASIE DLA: KOBIETY MĘŻCZYZNY DZIECKA DOMU

Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Biała na wielkanocny stół [PR]

Jednym ze specjałów, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi jest kiełbasa biała parzona. Nie wyobrażamy sobie już stołu, na którym nie ma tradycyjnej „białej”, podanej z odrobiną chrzanu.  Taki smak dla wielu z nas jest wspomnieniem z dzieciństwa i chętnie do niego wracamy w wyjątkowym okresie, jakim niewątpliwie jest Wielkanoc

KIEŁBASA BIAŁA Z WIELKOPOLSKI

Kiełbasa biała znana jest w całej Polsce. Jednak ta wytwarzana w Wielkopolsce szczególnie podbiła serca naszych rodaków. Jej przygotowanie to cały rytuał, przekazywany z pokolenia na pokolenie, zaś receptura jest pilnie strzeżona. Jak się okazuje niektóre przepisy pochodzą jeszcze z XIX wieku! Właśnie dzięki nim wiemy, że do wytworzenia kiełbasy białej, należy użyć składników najwyższej jakości oraz aromatycznych przypraw, aby oddziaływała na zmysł smaku i pobudzała apetyt. Co zatem znajdziemy wśród nich? Podstawę stanowi mięso wieprzowe, sól, czosnek i majeranek. To właśnie ostatni składnik wyróżnia „białą” na tle innych kiełbas.

Z UNIJNYM OZNACZENIEM

Niemal 20 lat temu Jacek Marcinkowski ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, rozpoczął starania o przyznanie chronionego oznaczenia geograficznego Unii Europejskiej dla kiełbasy białej parzonej. I osiągnął sukces, gdyż od 2017 roku „biała” dołączyła do grona ekskluzywnych produktów, których smak i jakość są gwarantowane. Sam produkt jest oznaczony certyfikatem Chroniony Oznaczeniem Geograficznym.

CZAS NA TESTY

Każdy producent, który chce sprzedawać swój produkt posługując się unijnym oznaczeniem, musi poddać się kontroli, która wykaże zgodność specjału z zarejestrowaną specyfiką. Gdy zostaną spełnione odpowiednie warunki, wówczas uzyskuje certyfikat. W marcu odpowiedni dokument otrzymała kiełbasa biała parzona wielkopolska, wytwarzana w zakładzie Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek. Produkt od Zyguły podczas świątecznej uczty doskonale spełni rolę zarówno dania głównego, jak i dodatku do tradycyjnego żurku. Przepis na przepyszny żurek znajdziecie na stronie internetowej firmy Zyguła. Więcej informacji na temat przyznanego certyfikatu znajduje się na fange’u Zyguła Wędliny od Rodziny. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z materiałami!

ZYGUŁA - biała kiełbasaA czy Wy macie swoje ulubione produkty, bez których nie wyobrażacie sobie świąt? 



POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? ZACZNIJ BLOGOWAĆ W ROSOMAG.PL