Przepisy na śniadanie z awokado i właściwości owocu [PORADNIK] - ROSOMAG.PL

Przepisy na śniadanie z awokado i właściwości owocu [PORADNIK]

awokado przepisy

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Awokado to zielony, błyszczący, gruszkowaty w kształcie owoc smaczliwki właściwej (Persea americana), drzewa pochodzącego z Ameryki Południowej, ostatnio łatwo dostępny w sklepach i bardzo zdrowy

Właściwości awokado – tłusty owoc, bardzo zdrowy!

Indianie uważali je za afrodyzjak. Dla wielu osób owoc jest mało owocowy, bo w ogóle nie jest słodki. Powód jest taki, że to jedyny owoc zawierający… tłuszcze! Przez to własnie ma dużą wartość energetyczną. W 100 g jest ok. 210 kcal, 23 gramy tłuszczu oraz 470 mg potasu, 9 mg witaminy C, 2 mg witaminy PP, 0,6 mg żelaza, 0,1 mg witaminy B2. Samo zdrowie!awokado właściwości

Owoc ten długo dojrzewa, od 6 do 17 miesięcy, a pierwsze zbiory przeprowadza się dopiero po 7 latach od założenia plantacji. Zrywa się awokado zanim dojrzeje i zmięknie. Dzięki temu dobrze znosi daleką podróż (z Ameryki Płd. lub z… Izraela) i może być przechowywane nawet przez pół roku.

Jak wybrać awokado?

Kupując awokado sprawdzamy jego miękkość. Jeśli jest twarde, nie będzie smaczne, ale można je kupić i położyć w domu obok jabłek – szybciej dojrzeje, zmięknie. Takie jest najsmaczniejsze. Czasami w sklepie można kupić odmianę Haas, która jest dojrzała od razu i gotowa do użycia. Ma ciemnobrązową i bardziej chropowatą skórkę, ale warto je kupić, jest bardzo smaczną odmianą.

jak wybrać awokado

Kiedy  pierwszy raz jadłam awokado było to w czasach, kiedy żyły jeszcze dinozaury. Pojechałam poznawać ślady cywilizacji minojskiej na Krecie. Oprócz zwiedzania terenów  wykopalisk archeologicznych bywałam też np. na targu i tam właśnie ujrzałam ten owoc. Koleżanka, z którą byłam, twierdziła, że wie coś o nim (w Polsce nie było wówczas dostępne), więc nabyłyśmy drogą kupna po jednym i zaniosłyśmy do hotelu, celem szybkiej konsumpcji. Po obraniu ze skórki i podzieleniu na części spróbowałyśmy i smak absolutnie nas rozczarował. A właściwie jego brak. Brak smaku. „ Co za mydło!” – wykrzyknęłam, wypluwając kęs. Koleżanka uznała, że mimo wszystko da się z niego coś zrobić, rozdrobniła resztki widelcem i te papkę nałożyłyśmy sobie na twarz. Faktycznie, jako maseczka kosmetyczna awokado było genialne.

Awokado na śniadanie

Dziś, gdy awokado jest dostępne w każdym supermarkecie, a nawet w swojskich warzywniakach – nie wyobrażam sobie bez  niego śniadania!

śniadanie z awokado

Rozsmarowuję je na kromce chleba, kropię cytryną, pieprzę, solę i dodaję dowolne zioła, czosnek niedźwiedzi itp.

Awokado ma skórkę jak nawoskowaną, a w środku tkwi duża pestka. Żeby się do niego dostać nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę. Miąższ jest koloru kremowego i ma konsystencję żółtego sera. Dojrzałe awokado ma konsystencję mazistą (jak masło) i delikatny smak oraz aromat. Owoce są bardzo odżywcze i doskonale nadają się do sałatek (na słodko lub słono), do kanapek jako smarowidło. Awokado spożywamy na surowo. Może być polecane osobom cierpiącym na cukrzycę i choroby żołądka, zalecane jest też przy anemii. Można go łączyć z różnymi dodatkami. Połówki owoców nadziewa się np. sałatkami, a plastry podaje z ostrymi sosami. Ponadto sporządza się z niego pasty z dodatkiem soku z cytryny i ziół, tzw. masło. Do sałatek awokado kroimy w kostkę. Plastry awokado można kłaść na kanapki, krakersy. Brazylijczycy dodają awokado do lodów. Filipińczycy robią napój ze zmiksowanego awokado, cukru i mleka.

Awokado przepisy na masło czosnkowe oraz krem czekoladowy

• Masło czosnkowe: 1 duże awokado, sok cytrynowy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wybrać łyżeczką miąższ. Wymieszać w misce z przyprawami, ząbkiem czosnku, ewentualnie ziołami i dokładnie zmiksować. Gotowe!

• Niskocukrowy krem czekoladowy: awokado zmiksować z łyżką kakao ciemnego, dodać dowolne dodatki – cynamon, cukier waniliowy, odrobine jogurtu naturalnego. Krem udekorować świeżymi truskawkami.

DROGI CZYTELNIKU

Artykuł, który właśnie przeglądasz, możesz łatwo udostępnić poniżej.

ROSOMAG.PL 🚀