Egzotyczne potrawy, które mogą zabić

egzotyczne potrawy
Ostatnia aktualizacja:

Na świecie istnieje kilka rodzajów ludzi. Niektórzy szukają adrenaliny w skokach na bungee, inni nurkują, jeszcze inni skaczą ze spadochronem. Istnieje jednak grupa ludzi, którzy tej adrenaliny szukają w … kuchni. Egzotyczne potrawy, choć intrygujące, mogą być bardzo niebezpieczne

Egzotyczne potrawy – nietypowe jedzenie

Kiedy podróżujemy, przeważnie chcemy spróbować lokalnej kuchni, w której smaki diametralnie różnią się od tych, które znamy. Udając się w egzotyczne kraje, warto zaopatrzyć się w dobry przewodnik, aby wrócić z tej przygody całym i zdrowym.

Jeśli mamy już merytoryczne przygotowanie do kulinarnych szaleństw, warto iść do restauracji, która zna się na rzeczy, ponieważ jeśli jedna z tych potraw, które przedstawię poniżej, nie będzie poprawnie przygotowana…będzie to nasza ostatnia wieczerza.

Casu Marzu – larwy much w serze

Jedzenie owadów nie robi już w większości na nikim wrażenia, chociaż nadal budzi obrzydzenie. Dlatego tutaj larwy much schowane są w serze wyrabianym z mleka owczego. Należy zwrócić szczególna uwagę, aby larwy jeszcze się ruszały, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że speciał jest świeży. Dodatkowa uwaga – ten przysmak trzeba jeść dość ostrożnie, ponieważ larwy potrafią skakać na wysokość około 15 centymetrów.

Hakarl – sfermentowane mięso rekina

Ładnie brzmiąca nazwa skrywa za sobą mięso rekina. Surowe. Sfermentowane. A ponieważ dobrze wiemy, że surowe mięso jest trujące (zawiera w sobie dużą ilość kwasu moczowego), Islandczycy mają własny sposób na przygotowanie swojej tradycyjnej potrawy. Mieszkańcy wrzucają mięso do dziury i następnie zasypują je ziemią i żwirem. Po trzech miesiącach fermentacji, wyciągają je, kroją na kawałki i wieszają w drewnianych pomieszczeniach, aby mięso mogło się wysuszyć. Dodatkowa uwaga – jeśli proces fermentacji będzie za krótki, mięsem można się zatruć.

Fesikh – potrawa z solonych, suszonych ryb

Pozostajemy w temacie ryb. Tę tradycyjną egipską potrawę serwuje się podczas święta Sham el- Nessm, (święto wiosny, w okolicach Wielkanocy). Jest to potrawa z ryb, które przed podaniem są solone i suszone na słońcu. Co sprawia, że to danie jest nietypowe? Ryby są zgniłe lub sfermentowane. Dodatkowa uwaga – w 1991 roku po zjedzeniu tego przysmaku, zmarło 18 osób.

Rozdymka tygrysia – niebezpieczna ryba

Skoro już rozmawiamy o rybach, nie można nie wspomnieć o uroczej rozdymce. Wnętrzności ryby (w szczególności jajniki i wątroba) zawierają jedną z najsilniejszych trucizn świata – tetrodoksynę – (prowadzi do paraliżu mięśni, porażenia przepony, uduszenia, a ponieważ trucizna nie jest prowadzona krew-mózg, ofiara nie wie, że jest sparaliżowana i zachowuje świadomość). Dodatkowa uwaga – chyba nie muszę dodawać, że należy zjeść tę potrawę u kucharza, który zna się na rzeczy?

Sannakji – żywa ośmiornica

Jeśli jednak mamy dość „martwego” mięsa na naszym talerzu, zapraszam do spróbowania Sannakji. Jest to świeżo pokrojona ośmiornica, która jeszcze porusza mackami. Na talerzu. Przed zjedzeniem. Dodatkowa uwaga – koło 6 osób umiera rocznie w wyniku uduszenia się mackami.

Żaba rycząca – trująca żaba

Francuzi, z jedzeniem jedynie żabich udek, mogą się uczyć od afrykańskiego plemienia, jak powinno się traktować płazy. Ryzykują swoim zdrowiem i życiem, ponieważ nie ograniczają się do kawałków żaby – oni zjadają ją w całości. Niestety płaz pokryty jest trucizną, (zarówno skóra, jak i wnętrzności), która bardzo poważnie uszkadza nerki.

Meduza nomura – owoce morza

Nie wychodzimy jeszcze z morskich klimatów. Japoński przysmak – jedna z największych meduz świata może być przyrządzona w kilku wersjach. Zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale nie wolno jej jeść na surowo, bo z deseru będą nici i należy pamiętać o dokładnym usunięciu z niej toksycznych części. Dodatkowa uwaga – jeśli nie lubimy owoców morza na cieplo, zachęcam do spróbowania lodów o smaku wanilii i meduzy nomura.

Anadara granosa – niebezpieczne małże

Skoro nie mamy jeszcze dość skarbów morza, to z pewnością powinniśmy spróbować małż. Te oczywiście należą do wyjątkowych. Trzeba je naprawdę dobrze ugotować aby uniknąć czerwonki albo wirusowego zapalenia wątroby typu A i E. Ale czy nie warto dla tak niespotykanego smaku? Dodatkowa uwaga – W Szanghaju zmarło 31 osób a 300000 zachorowało. Chyba za krótko gotowali…

Maniok jadalny – trująca roślina

Wyjdźmy już z morza i udajmy się do Brazylii, albo Ameryki Południowej, albo Indii, Malezji. Wszystko zależy od tego, gdzie akurat nam po drodze. Właśnie w tych rejonach znajdziemy manioka jadalnego, roślinę, która zawiera w sobie duże stężenie linamaryny. Jest to związek cyjanogenny, który szybko wchłania się do przewodu pokarmowego i może powodować duszenie się, utratę przytomności, przyspieszony puls, bóle i zawroty głowy… dodatkowa uwaga – na Filipinach zmarło 27 dzieci, a ponad 100 zachorowało.

Pangium edule – owoce niecodziennego drzewa

Jeśli będziemy znajdować się w Azji Południowo – Wschodniej i przez przypadek wejdziemy do lasów namorzynowych spotkamy się z drzewem o tajemniczej nazwie Pangium edule. Niestety, po jego znalezieniu, nie zaspokoimy od razu naszego głodu. Pangium ma jadalne duże owoce. Jednak aby móc się cieszyć ich smakiem musimy je najpierw zakopać w popiele na czterdzieści dni.

Egzotyczne potrawy? Rabarbar

Witamy w domu! Nawet na naszym rodzimym podwórku są smaki, które mogą przyprawić o zawroty głowy. Rabarbar jest bardzo dobrze znaną rośliną, czasem wykorzystywaną w kuchni polskiej. Jednak niewiele osób wie, że liście rabarbaru zawierają trujący kwas szczawiowy, który powoduje – problemy z oddychaniem, palenie w ustach, wymioty, krwiomocz….

P.S. Dlaczego żadnej z tych potraw nie ma w naszych kartach menu? Kelner? De volailee poproszę… Egzotyczne potrawy odkładam na bliżej nieokreślony czas.