Składnik wielu gotowych produktów, obecna w każdej kuchni, popularna, ale nie zawsze doceniania… Skrobia ziemniaczana posiada nie tylko niezwykłe właściwości kulinarne, ale także lecznicze
Właściwości i zastosowanie skrobi ziemniaczanej
Skrobia ziemniaczana (nie mylić z mąką ziemniaczaną!) to charakterystyczny bezzapachowy biały proszek produkowany z ziemniaków, który po ściśnięciu w dłoni w specyficzny sposób „chrzęści”. Jak powstaje skrobia? Ze specjalnych odmian ziemniaka skrobiowego w sposób mechaniczny wyodrębnia się ziarenka skrobi od innych części składowych ziemniaka (ze startego na tarce ziemniaka odciskamy sok, po pewnym czasie wytrąca się z niego skrobia w postaci jasnego osadu, można sprawdzić w warunkach domowych). Następnie po oczyszczenia następuje wysuszenie do wilgotności 20%.
Skrobia używana jest w kuchni głównie do zagęszczania potraw, ponieważ już łyżeczka skrobi dodana do szklanki wody po podgrzaniu zamienia ją w gęsty kleik. W piekarnictwie wykorzystuje się ją jako składnik poprawiający retencję wody i opóźniający czerstwienie. Ze względu na mało wyraźny smak można ją dodawać do różnych dań.
Pozytywnie działa na ludzki organizm. Posiada właściwości łagodzące podrażnienia i świąd, sprzyjające gojeniu, dlatego stosowana jest zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Wewnętrznie łagodzi przede wszystkim podrażnienia przewodu pokarmowego, dlatego używana jest przy zatruciach, biegunkach, a nawet wrzodach.