Właściwości skrobi ziemniaczanej. Na co pomaga kisiel domowy? - ROSOMAG.PL
Właściwości skrobi ziemniaczanej. Na co pomaga kisiel domowy?

Właściwości skrobi ziemniaczanej. Na co pomaga kisiel domowy?

Kisiel na co pomaga?

Kisiel - właściwości i zastosowanie skrobi ziemniaczanej
Domowy kisiel posiada właściwości zdrowotne

Najprościej zrobić z niej domowy kisiel lub budyń, oprócz walorów leczniczych posiadający także walory smakowe, a różniący się od kupowanych w sklepie całkowicie naturalnym składem. Jak? Gotujemy 250 ml (szklankę) wody i dodajemy do niej cukier lub syrop smakowy. Do drugiej szklanki nalewamy ¾ wody i czubatą łyżkę skrobi, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotującą się wodę i cały czas mieszamy aż zgęstnieje i znowu się zagotuje. I voila! W czasie gotowania możemy dodać dowolne dodatki, na przykład starte jabłko lub ulubioną konfiturę. Zamiast wody możemy wykorzystać mleko – krowie lub roślinne, ale to już nie dla chorych na żołądek.

Puder za grosze

Prozdrowotne właściwości skrobi doceniają także osoby z chorobami skóry, szczególnie alergicy, którzy dodają do kąpieli krochmal, czyli… kisiel bez dodatku cukru i owoców. Przepis stary jak świat wykorzystywały nasze babki do krochmalenia chusteczek i kołnierzyków. Skrobię ziemniaczaną wykorzystuje się także zamiast pudrów, zasypek czy maseczek do twarzy. Łagodzi podrażnienia, pochłania wilgoć, matuje skórę. Łyżka skrobi pomieszana z odrobiną ciepłej wody to wspaniała maska dla cery trądzikowej. Gdy z kolei dodamy do skrobi szczyptę cynamonu, otrzymamy wspaniały puder do twarzy o naturalnym beżowym odcieniu.