Wiecie, że 15 grudnia jest w kalendarzu Dniem Herbaty? To coś dla nas, Polaków, bo jesteśmy na 4. miejscu w Europie pod względem ilości jej spożycia rocznie, a na 9. na świecie. Wyprzedzamy w rankingu nawet Chiny – ojczyznę herbaty!
Uwielbiamy herbaciany napar. Rozgrzewa, pobudza, wspomaga organizm. Zresztą, pijemy go przez cały rok, ale zimą lubimy wzbogacić dodatkami – cytryną, miodem, plastrem pomarańczy, cynamonem. Co ciekawe, w uwielbieniu gorącego napoju herbacianego wyprzedzają nas w Europie tylko trzy nacje: Anglicy, Irlandczycy i Rosjanie.
Co, oprócz przyjemności, daje herbata? Właściwości herbaty
Każdy rodzaj herbaty (Camellia sinensis): czarna, czerwona, zielona, ma właściwości lecznicze. Każdy nieco inne, ale pewne składniki są wspólne. Herbaciane liście są bogate w teinę (bardzo podobną do kofeiny), która ma właściwości pobudzające. W przeciwieństwie do kofeiny, teina nie działa tak gwałtownie i dlatego nie ma niekorzystnego wpływu na serce i układ krążenia. Zawiera też polifenole – silne antyoksydanty, spowalniające procesy starzenia się organizmu.
Parzenie herbaty – podstawowa sprawa! Jak poprawnie parzyć herbatę?
Bez względu na kolor herbaty, ważne jest jej właściwe zaparzenie. Badania naparów herbacianych wykazały, że najwięcej dobrych związków uwalnia się w ciągu pierwszych dwóch minut parzenia. Warto wiedzieć, że efekt działania herbaty na organizm uzależniony jest od czasu parzenia.
W ciągu pierwszych 3-5 minut parzenia herbaty uwalnia się z niej pobudzająca teina, natomiast w drugiej fazie uwalniają się do naparu garbniki, które neutralizują teinę i nadają herbacie bardziej cierpki smak.
Dlatego długo parzona herbata nie działa pobudzająco na człowieka, a ponieważ zawiera dużą ilość garbników może spowodować podrażnienie żołądka. Najprostszy sposób parzenia herbaty polega na tym, że do ogrzanego wcześniej czajniczka sypiemy tyle łyżeczek herbaty, ile planujemy filiżanek napoju oraz jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Herbatę czarną i czerwoną zalewamy wrzątkiem, a herbatę zieloną wodą gorącą, lecz nie wrzącą.
Herbata krótko parzona (3 minuty) wykazuje działanie pobudzające, a dłużej parzona (5 minut) – działanie kojące.
Następnie rozlewamy esencję herbacianą do filiżanek i dopełniamy gorącą wodą
Wybierz gatunek, filtruj wodę
Na walory smakowe naparu herbacianego wpływ ma jakość herbaty, jakość wody i sposób parzenia. Im jakość herbaty jest wyższa, tym napar jest lepszy, ale nieumiejętne parzenie może zdecydowanie popsuć smak najlepszej herbaty.
Dla jakości naparu bardzo ważna jest woda. Warto do parzenia herbaty używać wody miękkiej – filtrowanej lub źródlanej. Najlepiej smakuje herbata zaparzona tuż przed podaniem. .
Dodatki do herbaty
Do herbaty można podawać cukier, miód, cytrynę, mleko, syropy owocowe, konfitury, suszone owoce lub odrobinę brandy czy rumu. Są też dostępne herbaty czarne ozdobione dodatkami: kwiatami jaśminu, róży, bławatka lub malwy oraz kawałkami owoców (mango, ananasa, pomarańczy, wiśni, czarnej porzeczki, jabłek czy truskawek). Popularnym dodatkiem jest też azjatycka trawa cytrynowa albo przyprawy korzenne takie jak imbir, cynamon, goździki czy żeń-szeń.
Jednak prawdziwi smakosze herbaty piją ją samą, delektując się czystym herbacianym smakiem i aromatem!