W upalne letnie dni najbardziej mamy ochotę na lody. I nie tylko ze względu na to, że są zimne. Dostarczają nam niezbędnego białka, które wzmacnia w czasie ciężkich do wytrzymania temperatur, a zdaniem niektórych uczonych ze wschodu nabiał, nie tylko schłodzony, ma właściwości oziębiające organizm. Nie można jednak jeść lodów na śniadanie, obiad i kolację!
Zamiast tego proponujemy – chłodnik. Klasyczne obiadowe danie, którego głównym składnikiem jest zsiadłe mleko lub jogurt naturalny. Znają go nasze mamy i babcie. Teraz dostępny w wielu wariantach smakowych. Również w wersji wegańskiej.
Chłodnik litewski (tradycyjny)
Składniki:
- pęczek botwinki z buraczkami
- 400 g zsiadłego mleka
- 200 g śmietany 12%
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 2 jajka
- 2 małe ogórki
- ząbek czosnku
- kostka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Botwinkę z buraczkami myjemy i kroimy drobno. Następnie gotujemy ok. 15 minut w 400 ml wody wraz z kostka bulionową. Wywar studzimy. Mleko mieszamy ze śmietaną i pomału cały czas mieszając dodajemy wystudzony wywar. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Doprawiamy do smaku posiekanym czosnkiem solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Schłodzony chłodnik rozlewamy do kilku małych miseczek, dekorujemy szczypiorkiem, koperkiem i kawałkami jajka przed podaniem.
Tarator (chłodnik biały bałkański)
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 3 duże ogórki
- 2 pęczki koperku
- garść orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól. pieprz
Orzechy prażymy na patelni, dodajemy oliwę, podgrzewamy jeszcze chwilę, zostawiamy do wystudzenia. Siekamy ogórki, czosnek i koperek. Wszystkie składniki wraz z jogurtem mieszamy w dużej misce lub garnku (odkładamy na bok trochę koperku), wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem rozlewamy chłodnik do małych miseczek, dekorujemy koperkiem.
Chłodnik malinowy (słodki)
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 2 szklanki świeżych malin
- pęczek świeżej mięty
- 3 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
1.5 szklanki malin miksujemy z pozostałymi składnikami (zostawiamy kilka listków mięty do dekoracji). Chłodnik wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem przelewamy do szklanych miseczek lub pucharków. Dekorujemy na wierzchu malinami i listkami mięty.
Chłodnik wegański (z botwinką i awokado)
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 1 pęczek koperku
- 1 szklanka orzechów nerkowców (lub gotowe mleko wegańskie niesłodkie)
- 2 małe ogórki lub 1 duży
- 1 pęczek rzodkiewek
- kostka bulionu warzywnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól. pieprz
Nerkowce moczymy na noc w zimnej wodzie. Rano blendujemy wraz ze szczyptą soli i niewielką ilością wody, przecedzamy przez gazę. Powstałe mleko z nerkowców mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy. Botwinkę czyścimy, siekamy i gotujemy w 250 ml wody wraz z kostką warzywną. Po przestygnięciu dodajemy pokrojone ogórki, rzodkiewki, koperek i pokrojoną połowę awokado, pomału cały czas mieszając wlewamy mleko z nerkowców. Doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem przelewamy do małych miseczek i dekorujemy plastrami awokado.