Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Chłodnik najlepszy na upał. Zobacz 4 najciekawsze przepisy

W upalne letnie dni najbardziej mamy ochotę na lody. I nie tylko ze względu na to, że są zimne. Dostarczają nam niezbędnego białka, które wzmacnia w czasie ciężkich do wytrzymania temperatur, a zdaniem niektórych uczonych ze wschodu nabiał, nie tylko schłodzony, ma właściwości oziębiające organizm. Nie można jednak jeść lodów na śniadanie, obiad i kolację!

Zamiast tego proponujemy – chłodnik. Klasyczne obiadowe danie, którego głównym składnikiem jest zsiadłe mleko lub jogurt naturalny. Znają go nasze mamy i babcie. Teraz dostępny w wielu wariantach smakowych. Również w wersji wegańskiej.

Chłodnik litewski (tradycyjny)

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 200 g śmietany 12%
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 2 małe ogórki
  • ząbek czosnku
  • kostka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Botwinkę z buraczkami myjemy i kroimy drobno. Następnie gotujemy ok. 15  minut w 400 ml wody wraz z kostka bulionową. Wywar studzimy. Mleko mieszamy ze śmietaną i pomału cały czas mieszając dodajemy wystudzony wywar.  Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Doprawiamy do smaku posiekanym czosnkiem solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Schłodzony chłodnik rozlewamy do kilku małych miseczek, dekorujemy szczypiorkiem, koperkiem i kawałkami jajka przed podaniem.

Tarator (chłodnik biały bałkański)

Chłodnik bałkański - tarator

fot. eatthismuch.com

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 duże ogórki
  • 2 pęczki koperku
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól. pieprz

Orzechy prażymy na patelni, dodajemy oliwę, podgrzewamy jeszcze chwilę, zostawiamy do wystudzenia. Siekamy ogórki, czosnek i koperek. Wszystkie składniki wraz z jogurtem mieszamy w dużej misce lub garnku (odkładamy na bok trochę koperku), wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem rozlewamy chłodnik do małych miseczek, dekorujemy koperkiem.

Chłodnik malinowy (słodki)

Chłodnik malinowy

fot. foodoflovee.blogspot.com

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 szklanki świeżych malin
  • pęczek świeżej mięty
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu

1.5 szklanki malin miksujemy z pozostałymi składnikami (zostawiamy kilka listków mięty do dekoracji). Chłodnik wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem przelewamy do szklanych miseczek lub pucharków. Dekorujemy na wierzchu malinami i listkami mięty.

Chłodnik wegański (z botwinką i awokado)

Chłodnik wegański z botwinką i awokado

fot. jadlonomia.com

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka orzechów nerkowców (lub gotowe mleko wegańskie niesłodkie)
  • 2 małe ogórki lub 1 duży
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • kostka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól. pieprz

Nerkowce moczymy na noc w zimnej wodzie. Rano blendujemy wraz ze szczyptą soli i niewielką ilością wody, przecedzamy przez gazę. Powstałe mleko z nerkowców mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy. Botwinkę czyścimy, siekamy i gotujemy w 250 ml wody wraz z kostką warzywną. Po przestygnięciu dodajemy pokrojone ogórki, rzodkiewki, koperek i pokrojoną połowę awokado, pomału cały czas mieszając wlewamy mleko z nerkowców. Doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem przelewamy do małych miseczek i dekorujemy plastrami awokado.


POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 






MASZ LEKKIE PIÓRO? PUBLIKUJ W ROSOMAG.PL