W. KRUK - kliknij i zobacz kolekcję Martyny Wojciechowskiej

Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Cydr jabłkowy – z czym najlepiej smakuje i ile ma kalorii?

Gdy żar się z nieba leje zamiast upragnionego deszczu, marzymy tylko o jednym – by ugasić pragnienie szklanką zimnego napoju. Co można polecić komuś, kto nie lubi oranżady ani piwa, a wody nie pije, bo nie ma smaku? Cydr oczywiście

Cydr (ang. cider), zwany też jabłecznikiem, jest napojem alkoholowym produkowanym ze świeżego soku jabłkowego przy użyciu specjalnego szczepu drożdży techniką górnej fermentacji, czyli podobnie jak piwo. Od tego ostatniego jednak różni się delikatnym kwaśno-słodkawym smakiem. Zawartość alkoholu także podobna jest jak w piwie czyli w zależności od rodzaju od 1 do 8%. Istnieją także cydr bezalkoholowe, dlatego np. w USA dla odróżnienia cydr alkoholowy nazywa się mocnym (hard cider).

Cydr jest produkowany głównie w Europie, głównie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemczech, a także w Polsce (już od XVI wieku). W zależności od odmiany użytych jabłek, cydr może mieć gorzki, kwaśny, a nawet cierpki smak. Większość jednak rodzajów tego napoju jest raczej słodka w stosunku do innych napojów alkoholowych. Obecnie można znaleźć na półkach sklepowych wiele smaków cydru. Poprzez dodanie innych owoców lub przypraw do produkcji, uzyskujemy cydr limonkowy, truskawkowy czy jagodowy. Gdy podstawowy owoc – jabłko zastąpimy gruszką otrzymamy gruszecznik (ang. perry), również popularny napój, szczególnie w Anglii i Francji.

Choć cydr lubiany jest w Europie, w niektórych miejscach na ziemi wciąż pozostaje nieznany. Dlatego może często mylnie klasyfikowany jest jako piwo (ze względu na podobną zawartość alkoholu) lub wino (bo produkowany jest z owoców). Ciekawostka. Popularna książka Johna Irvinga „Regulamin tłoczni win” to w oryginale „Cider House Rules”.

Ile cydr ma kalorii? Cydr jest zdrowy!

Wyśmienity jest dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ ma dużo mniej kalorii niż na przykład piwo czy wino. Szklanka cydru to ok. 100 kalorii. Ponadto cydr wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza układ odpornościowy, obniża poziom „złego” cholesterolu. Ma pozytywny wpływ na układ krążenia i podobno poprawia też wygląd cery.

Z czym najlepiej smakuje cydr?

Jako raczej słodki trunek świetnie pasuje do deserów, ciast, słodkich przekąsek. W upalne dni polecany jest do picia sam między posiłkami, po wcześniejszym schłodzeniu. Jako dodatek sprawdza się na letnich party idealnie komponując się z tortami, goframi, ciastami drożdżowymi. Można podać do niego świeże owoce, herbatniki, wafle. Cydr polecany jest także jako aperitif przed posiłkiem. W kuchni stosuje się go także przy pieczeniu mięs – szczególnie kaczki, gęsi i wieprzowiny. Francuzi dodają go do swojej słynnej zupy cebulowej, a także do ciasta naleśnikowego. Warto samemu trochę poeksperymentować, by znaleźć swój sposób na cydr. Tym, którzy się boją, polecić można prosty przepis na orzeźwiającego drinka.

 

Blackberrymint cider

kilka sztuk jeżyn

butelka cydru

kilka listków mięty

kilka kostek lodu

łyżka miodu

 

Jeżyny myjemy, wrzucamy do shakera. Dodajemy miętę, lód i miód. Dopełniamy cydrem pozostawiając trochę miejsca w shakerze. Potrząsamy energicznie ok. 20 sekund, przelewamy do ozdobnej szklanki, dekorujemy listkiem mięty. Smacznego!

 



POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? ZACZNIJ BLOGOWAĆ W ROSOMAG.PL