ZAKUPY NA CZASIE DLA: KOBIETY MĘŻCZYZNY DZIECKA DOMU

Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Popcorn – idealna przekąska, czy niezdrowa bomba kaloryczna?

Ma w sobie dużo żelaza i chroni przed nowotworem – czy mowa o…szpinaku? Nie, o popcornie! Właściwości prozdrowotnych prażonej kukurydzy jest całe mnóstwo, jeśli oczywiście mowa o tej, którą przygotowujemy w domu. Jednak to wciąż niedoceniana przekąska, a szkoda, bo jest niedroga, a jej przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Dowiedz się, dlaczego do swojej diety warto włączyć właśnie popcorn

Prażona kukurydza zawiera witaminy A, E, K i z grupy B. Wraz z jej spożywaniem dostarczasz do organizmu nie tylko wspomniane już żelazo, którego jest więcej, niż w szpinaku, ale również wapń, potas, selen, cynk i magnez. A jeśli przyrządzisz ją właściwie, czyli na patelni bez dodatku soli, na oleju słonecznikowym, bądź na oliwie z oliwek, przyswajasz dodatkowo potrzebne dla organizmu kwasy tłuszczowe.

Popcorn – przekąska, która nie tuczy

Popcorn to przekąska, która ma w sobie dużo błonnika. Ten z kolei wpływa korzystnie na procesy trawienne i na przemianę materii. Jeśli więc chcesz zgubić zbędne kilogramy, jedz prażoną kukurydzę. Nie dość, że jest zdrowa, nie zawiera glutenu, to jeszcze jest niskokaloryczna – filiżanka popcornu to tylko 30 kcal. Oczywiście jeśli mówimy o tej kukurydzy, którą przygotowujemy sami, ponieważ ta dostępna w kinie jest prawdziwą bombą kaloryczną, a to za sprawą między innymi dużej ilości niezdrowego tłuszczu.

W prażonej kukurydzy są też związki fenolowe, przeciwutleniacze i minerały, które mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jedzenie popcornu jest nie tylko fit, ale też przyczynia się do tego, że opóźniają się procesy starzenia skóry. Zmniejsza się też ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych. Wszystko zaś za sprawą antyoksydantów, których w popcornie jest więcej, niż w warzywach i owocach. Czy to już wszystko – ależ nie! Prażona kukurydza, jak już wspomniałam wpływa na cały organizm, w tym szczególnie na układ sercowo-naczyniowy. Jeśli będziemy ją spożywać regularnie, ryzyko zawału, miażdżycy, czy udaru będzie znacznie mniejsze.

Prażona kukurydza w sam raz na seans filmowy

Popcorn to nieodłączna przekąska, którą jemy podczas oglądania filmów. Teraz może być jeszcze zdrowsza, bo bez grama cukru, czy soli. Możemy wzbogacić smak o takie dodatki, jak czosnek, chilli, czy cynamon. Z każdym z tych składników prażona kukurydza smakuje inaczej, ale w ten sposób prażona kukurydza nigdy się nie znudzi. W dodatku każdy może ją spożywać, nie ma tutaj żadnych przeciwwskazań.

Najważniejsze jest to, by kupić dobrą kukurydzę, a więc taką, która nie jest genetycznie modyfikowana. Na targu powinno udać nam się kupić kukurydzę nie zawierającą diacetylu, 2, 3-pantenedionu, czy substancji perfluoroalkilowych (PFAS) – związków, które mają bardzo szkodliwe działanie na człowieka, a których stężenie w opakowaniu z popcornem jest większe, niż w innych produktach spożywczych.



POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? ZACZNIJ BLOGOWAĆ W ROSOMAG.PL