Każdy chyba pamięta z dzieciństwa wyjątkowo trudne do sprania plamy po jagodach na letnich ubraniach. Nie tylko ubrania mieliśmy fioletowe. Ręce, języki, usta… Jako dorośli nauczyliśmy się ostrożniej postępować z jagodami, ale wciąż nam się to samo przytrafia. A mimo wszystko co roku czekamy na sezon jagodowy
Skąd pochodzą jagody?
Jagoda, a właściwie jagoda czarna lub borówka czarna, zwana też czasem czernicą rośnie w klimacie umiarkowanym i arktycznym. Można ją znaleźć w Azji, Europie i Ameryce Północnej. W Polsce często spotykana na Mazurach. Krzewy mają wysokość do 30 cm, których podziemne kłącza tworzą rozległe płaty. Kwitnie od czerwca do kwietnia. Dojrzały owoc ma charakterystyczny białawy nalot. Jagody wykorzystuje się w celach kulinarnych i leczniczych.
Idziemy na jagody!
Jagody to prawdziwa perełka wśród roślinnych lekarstw. Bomba witaminowa zawierająca także wiele substancji o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Posiada przede wszystkim dużą zawartość antocyjanów i flawonoidów oraz kwasów organicznych, takich jak: kwas cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, mlekowy i inne. Oprócz tego pektyny, taniny, glikozydy, polifenole i wiele mikroelementów, głównie wapń, mangan i fosfor.

Już starożytni wiedzieli, jak korzystne są te substancje dla ludzkiego zdrowia. Głównie stosowano je przy chorobach przewodu pokarmowego. Podobno stosował je także rosyjski chłop Rasputin przy leczeniu carewicza Aleksego, dzięki czemu zyskał on sympatię rosyjskiego dworu. Jak się okazuje czernica dzięki zawartości garbników i pektyn działa leczniczo zarówno w przypadku biegunki jak i zaparcia. A także zwalcza przyczynę chorób, którą są najczęściej bakterie chorobotwórcze i pasożyty. Jagody poprawiają mikrokrążenie w naczyniach, pozytywnie wpływają także na wzrok i układ moczowy. Regulują ciśnienie i poziom cukru we krwi, a niektóre badania wskazują na ich działanie przeciwnowotworowe.
Przepisy z jagodami
Pierogi z jagodami i jagodzianki pewnie każdy już zna. Pora zatem spróbować czegoś nowego…
Zawsze pamiętajmy o tym, żeby jagody umyć pod bieżącą wodą.
Tort jagodowy mascarpone (bez pieczenia)

- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 małe opakowania śmietany 36% (2 x 200 g)
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 1 mały serek mascarpone (250 g)
- 200 g świeżych jagód
- pół szklanki cukru pudru
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki masła
Śmietanki miksujemy z cukrem i śmietan-fixem, dodajemy po łyżeczce serek mascarpone. Wkładamy do lodówki na godzinę, żeby masa się schłodziła. W tym czasie smarujemy tortownicę masłem, układamy na dnie biszkopty. Schłodzoną masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy pomału połowę jagód miksując. Masę układamy na biszkoptach, na niej wykładamy znowu warstwę biszkoptów, a na niej resztę masy śmietanowej. Na wierzchu kładziemy pozostałe jagody. Ucieramy na tarce białą czekoladę i posypujemy wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Lody wegańskie z jagodami
- 250 g jagód
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub migdałowe lub sojowe)
- pół szklanki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką masę. Mrozimy w maszynie lub w zwykłym zamrażalniku (wtedy trzeba co pół godziny zamieszać, żeby uniknąć tworzenia się kryształków lodu).
P.S. Podobno, jak w przypadku czerwonego wina, na plamy po jagodach pomaga posypanie ich solą.