Niewątpliwie kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu. To tutaj koncentruje się życie całej rodziny. Wspólne zasiadanie do stołu umacnia więzi, daje poczucie wspólnoty i bezpieczeństwa. Przygotowywanie posiłków to też swoisty rytuał, choć w dzisiejszych czasach mocno uproszczony. Należy więc zrobić wszystko co w naszej mocy, by to pomieszczenie było maksymalnie funkcjonalne, bezpiecznie i przytulne. Byśmy mieli ochotę spędzać w nim czas, przygotowywać posiłki, gromadzić się. Pamiętajmy, że w kuchni spędzamy najwięcej czasu w ciągu dnia
Duże, przestrzenne i nowoczesne wnętrza preferują kuchnię otwartą na salon. W tym rozwiązaniu bardzo łatwo o funkcjonalność, dostępność wszystkich akcesoriów i sprzętów. Jest miejsce na duży stół, mieszczący wszystkich domowników. Na nowoczesne, ułatwiające funkcjonowanie sprzęty i rozwiązania (zmywarka, lodówka z zamrażarką, płyta grzewcza, piekarnik, dwukomorowy zlew itp.). Niestety nie każdy może pochwalić się taką aranżacją. W starym budownictwie kuchnie to przeważnie małe wnętrza, nie rzadko bez okien, w mało ustawnym kształcie (dominują często długie prostokąty tzw. układ kominowy).
Mała kuchnia – co można zrobić by ulepszyć jej funkcjonalność?
Minimum sprzętu – maksimum funkcji
Wybierając sprzęt kuchenny powinniśmy skupić się na doborze jak najmniejszego sprzętu, pamiętając jednak by spełniał on swoje zadanie w stu procentach. Oczywistym jest, że nie wybierzemy dwudrzwiowej lodówki z dwoma zamrażalnikami. Powinniśmy skupić się raczej by była ona możliwie najwęższa (zabiera wtedy mniej miejsca) i posiadała zamrażalnik. Zlewozmywak powinien być prostokątny, ponieważ łatwiej go wkomponować w blat lub szafkę kuchenną. W zależności od tego ile miejsca na blacie możemy zagospodarować – jedno albo dwukomorowy. Płyta grzewcza czteropalnikowa powinna wystarczyć dla standardowej rodziny. Jeden piekarnik również, choć w ostatnim czasie jest moda na instalację dwóch piekarników na wysokości ramion. Zmywarka jest już sprzętem opcjonalnym.
Aranżacja szafek kuchennych
Wybierając meble do małej kuchni staramy się mieć na uwadze, by zagospodarować każdą wolną przestrzeń. Jeśli mamy możliwość to zróbmy meble na wymiar. Jeśli nie to wybierajmy takie, które można montować aż po sufit. Niestety przestrzeń nad wiszącymi szafkami często jest niezagospodarowanym siedliskiem kurzu. Dlatego starajmy się, by tego unikać, a jak wiadomo szafek w kuchni nigdy dość, zawsze będzie co do nich włożyć. To samo dotyczy szafek dolnych. Starajmy się wykorzystać wszystkie kąty. Montowanie rogowych półek i szafek to zawsze dobre rozwiązanie
Akcesoria
W małej kuchni bardzo łatwo o chaos. Postarajmy się nie trzymać, akcesoriów na blacie o ile to nie jest konieczne. Wystarczy, ze ustawimy „pod ręką” czajnik i ekspres do kawy, reszta powinna znaleźć swoje miejsce w szafkach lub wiszących półkach. By łatwiej nam się przechowywało produkty warto zaopatrzyć się w koszyki, pudełka i wszelkiego rodzaju słoiki. Im bardziej zapanujemy nad porządkiem tym lepiej będzie nam się funkcjonowało w naszej kuchni.
Na koniec warto dodać, że uporządkowana przestrzeń sprawia wrażenie większej i bardziej funkcjonalnej.