Strona główna » Kulinaria i dieta » Jak zrobić lukier?

Lukier to bardzo ważny składnik, bez którego cukiernicy nie potrafią się obejść.  Lukier można wykonać samemu – bardzo łatwo i szybko. Wystarczy kilka składników aby ciasto prezentowało się i smakowało wybornie

Jak zrobić lukier? Przepis

 

1. Składniki potrzebne do przygotowania lukru:

cukier puder – przesiany przez sitko (6 łyżek)

sok z cytryny (2 łyżki)

gorąca woda (1 łyżka)

2. Zmieszaj sok z cytryny z wodą. Jeśli w soku pływają fragmenty miąższu z cytryny, po prostu przecedź go wcześniej przez sitko

3. Do roztworu wody z sokiem dosypuj pomału cukier puder. Pamiętaj przy tym aby mieszać cały czas łyżką. Użyj około 200 g cukru pudru na każde sześć łyżek płynu. Jeśli Twój lukier jest za rzadki, po prostu dosypuj więcej cukru pudru. Podana ilość składników jest wystarczająca na polukrowanie jednej dużej wielkanocnej baby

4. Lukier jest dobry kiedy osiągnie konsystencję przypominającą śmietanę

5. Przygotowany lukier najlepiej jest wykorzystać od razu – polewając nim wypieki


Podoba Ci się Rosomag.pl? Lubiąc lub udostępniając ten artykuł wspierasz nasz rozwój - dziękujemy! 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? WYPRÓBUJ SIĘ JAKO REDAKTOR


 
Strona główna » Kulinaria i dieta » Jak zrobić lukier?