Strona główna » Kulinaria i dieta » Cieciorka brązowa (Kala Chana) – w Polsce jeszcze mało znana

Kala Chana czyli cieciorka brązowa (ang. black chick peas) robi coraz większą karierę na świecie. Brązowe ziarenka, nazywane w Polsce brązową ciecierzycą, bogate są w wysokowartościowe białko i mikroelementy. W smaku rzeczywiście przypominają ciecierzycę, jednak brązowa, dosyć gruba skórka, nadaje im charakterystyczny orzechowy posmak

Desi – kolorowa siostra kabuli

Kala Chana przywędrowała do Europy z Indii. Tam od wieków jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw, głównie sałatek i zup podawanych w czasie regionalnych uroczystości. U nas bardziej popularne (choćby jako główny składnik falafla) są  jasne ziarna ciecierzycy, które pochodzą z okolic Morza Śródziemnego. Nazywane są one kabuli lub grochem włoskim. Z kolei kala chana i inne kolorowe odmiany ciecierzycy to desi. Te bardziej znane są na Bliskim Wschodzie.

Dla kogo? Właściwości Kala Chana

Ze względu na właściwości odżywcze (wartościowe białko) polecana jest weganom i wegetarianom. Posiada duże ilości potasu i żelazo, przez co korzystnie wpływa na układ krążenia obniżając ciśnienie i poziom cholesterolu oraz na układ pokarmowy z powodu zawartości błonnika. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego powinni ją włączyć do diety chorzy na cukrzycę. Jest również przydatnym składnikiem diety chorych na celiakię, ponieważ nie posiada glutenu. Ponadto dobrze wpływa na układ nerwowy ze względu na obecność magnezu i witamin z grupy B.

Ziarna Kala Chana można kupić dzisiaj nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w wielu supermarketach. Poniżej 2 proste przepisy na początkujących.

Kala Chana na ostro

200 g ziaren Kala Chana

2 cebule

4 pomidory

kilka łyżek oliwy

kilka łyżek mleka kokosowego

szczypta soli (może być czarna sól), pieprz, chilli, majeranek, curry, opcjonalnie posiekany ząbek czosnku

Ziarna ciecierzycy zalewamy dużą ilością wody i zostawiamy w garnku na noc, żeby dobrze nasiąkły. Na drugi dzień zmieniamy wodę, solimy, gotujemy aż będzie miękka (ok. 1,5 h). Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwce wraz z przyprawami, dodajemy do ciecierzycy. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, usuwamy twarde części i kroimy w kostkę, dodajemy do ciecierzycy. Wszystkie składniki dusimy razem około pół godziny, dodajemy mleko kokosowe, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego!

Hummus Kala Chana

150 g ugotowanej czarnej ciecierzycy

50 g pasty tahini

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli, kilka ziaren kuminu

Hummus możemy przygotować z gotowej czarnej ciecierzycy z puszki lub kupić surowe ziarna, które będziemy gotować w domu. W tym drugim przypadku zalewamy ziarna wodą i zostawiamy w garnku na noc, żeby dobrze nasiąkły. Na drugi dzień zmieniamy wodę, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż będzie miękka. Tak przygotowaną mieszamy z pozostałymi składnikami w blenderze i przechowujemy w słoiku w lodówce.

Smacznego!

 
 
 

MASZ LEKKIE PIÓRO? WYPRÓBUJ SIĘ JAKO REDAKTOR


 
Strona główna » Kulinaria i dieta » Cieciorka brązowa (Kala Chana) – w Polsce jeszcze mało znana