Kasza jaglana (jagły), choć znana od neolitu, bywała zapominana w niektórych epokach. Od pewnego czasu jednak przeżywa renesans. A to dzięki odkryciu jej właściwości zdrowotnych oraz faktowi, że można ją przyrządzać ją zarówno na słodko jak i na słono
Kasza jaglana – właściwości zdrowotne
Przyrządza się ją z nasion prosa i ze względu na skład jest jedną z najbardziej cenionych kasz. Zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów, za to ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata także w mikroelementy takie jak żelazo, miedź i krzem oraz witaminy, głównie z grupy B oraz witaminę E. Jest dość odżywcza tzn. 100 g kaszy to ok. 350 kcal czyli wspaniale nadaje się dla osób ciężko pracujących fizycznie lub umysłowo. Spożywana regularnie korzystnie wpływa na cały organizm.
Dla kogo?
Kasza jaglana nie zawiera glutenu czyli nadaje się do osób, które są na diecie bezglutenowej. Posiada właściwości zasadotwórcze czyli polecana jest wszystkim, którym doskwiera zakwaszenie organizmu (najczęściej to osoby spożywające dużo mięsa, słodyczy i alkoholu). Jest ceniona przez wegetarian ze względu na zawartość białka. Ze względu na zawartość krzemu polecana jest osobom, które chcą poprawić stan włosów i paznokci. Oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom cholesterolu, posiada antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki. Zawarta w niej witamina E oraz lecytyna korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Według medycyny chińskiej posiada właściwości rozgrzewające i dlatego szczególnie ceniona jest jesienią i zimą. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest polecana diabetykom.
Jak przygotować?
Kasza jaglana bywa gorzka po ugotowaniu, dlatego poleca się przelać ją wielokrotnie ciepłą i zimną wodą. Jest to drobna kasza, więc nie wymaga długiego gotowania. W smaku jest delikatna, dlatego można z niej przygotować pożywne śniadanie, wykwintny deser, wyśmienity obiad ba gorąco lub oryginalną sałatkę. Komponuje się dobrze zarówno z owocami, jak i tradycyjnymi potrawami słonymi.
Dwa proste przepisy dla początkujących
Owocowa jaglanka
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego (ewentualnie migdałowe lub zwykłe krowie)
1 jabłko
2 łyżki cukru brązowego
szczypta cynamonu
Kaszę przepłukać kilka razy. Następnie gotować ok. 20 w mleku, razem z pokrojonym drobno jabłkiem, cynamonem i cukrem. Podawać na ciepło. Można polać syropem klonowym.
Jaglane papryczki
4 czerwone duże papryki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 pomidory
cebula
4 plasterki miękkiego żółtego sera
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
łyżka masła
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Cebulę podsmażyć z solą na maśle. Kaszę ugotować w ok. 1,5 szklanki wody, odcedzić. Wymieszać razem kaszę, pomidory i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Tak przygotowanym farszem nadziewać umyte z odciętą górną częścią papryki. Na wierzchu kłaść plaster sera. Tak przyrządzone piec w piekarniku w ok. 150 stopniach przez ok. 20 minut.
Smacznego!