Nie wiesz co zjeść na drugie śniadanie? Mam dla Ciebie propozycję
Pomysł na drugie śniadanie – pożywny zielony koktajl z jarmużem
Chciałabym podzielić się z Wami moją propozycją na drugie śniadanie. Dzisiaj do pracy zaserwowałam sobie koktajl z jarmużem. Idealne i do tego pyszne rozwiązanie, będące źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Przyrządzenie takiego koktajlu rano zajmuje mi dosłownie 5 minut. Więc tak naprawdę tyle co zrobienie kanapki, a jak dla mnie jest o wiele ciekawszym rozwiązaniem. Rzadko zdarza mi się zjeść w ciągu dnia jakiś owoc. Zdecydowanie wolę je spożywać w wersji do picia. Odkąd kupiłam blender częściej przyswajam zarówno owoce jak i warzywa.
Czym jest jarmuż i dlaczego warto go jeść?
Do rzeczy! Jarmuż jak wiecie to odmiana kapusty. W ostatnim czasie zrobił się bardzo modny. Zanim poznałam jakie wartości odżywcze ma jarmuż dodawałam go przeważnie do dekoracji różnych potraw. Teraz dodaję go także do koktajli, a także do hamburgerów, ale o nich może innym razem. Jarmuż jak i wiele innych zielonych warzyw jest źródłem białka, błonnika, a także zawiera witaminę B1, B2, C i K oraz potas, żelazo i magnez. Dodatkowo ma w sobie więcej wapnia niż mleko! Sprawia on także, że nasz organizm staje się mniej podatny na nowotwory. Dla mnie dużym zaskoczeniem było, że jarmuż zawiera także beta-karoten. Jeśli dbasz o linię to jarmuż jest właśnie dla Ciebie, ponieważ zawiera mało kalorii. Na 100 gram przypada tylko 49 kcal. Znajdziemy w nim również przeciwutleniacze, które wpływają na wolniejsze starzenie się.

Jak zrobić koktajl z jarmużu? – Oto banalnie prosty przepis:
Składniki:
– pół dużego jabłka lub jedno małe
– garść liści jarmużu
– banan
– pół szklanki wody
– czasami dodaję jeszcze trochę soku z limonki, ewentualnie łodygę selera naciowego :-)
Wystarczy wszystkie składniki pokroić na kawałki, następnie wrzucić do blendera i gotowe!
A Wy co jecie na drugie śniadanie? ;) Podziel się komentarzem