Kosmetyki sezonowe, warzywno-owocowe
sezonowe owoce

Przepisy na kosmetyki sezonowe, warzywno-owocowe [PORADNIK]

Moda na  własnoręcznie produkowane kosmetyki, w dodatku z produktów z zieleniaka lub własnego ogrodu – ma się coraz lepiej.  Z warzyw i owoców można sporządzić maseczki, kremy do twarzy i ciała – są bez konserwantów i uczulających substancji, a w dodatku najlepsze, bo… własnoręcznie sporządzone!

W lipcu i sierpniu mamy taką obfitość różnych warzyw i owoców, że aż szkoda je tylko… jeść. Zarówno w ogrodzie jak i w zieleniaku wybór smakowitości przyprawia o zawrót głowy, często też nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich darów natury. Zróbmy więc z nich… kosmetyki! Ich przygotowanie da z pewnością przede wszystkim wiele frajdy – ot, taka kosmetyczna zabawa, a przy okazji zrobimy cenne dla skóry produkty.

Trzeba jednak pamiętać, że kosmetyki z warzyw  czy owoców są bardzo nietrwałe, należy je więc przechowywać w lodówce i szybko zużyć. Można wykorzystać szklane słoiczki po kremach, buteleczki itp. Toniki i świeże soki przechowujemy 2-4 dni, a preparaty sporządzone z dodatkiem tłuszczy maksymalnie 10-14 dni.

MASECZKA BRZOSKWINIOWA

½ dojrzałej brzoskwini,

1 łyżka serka homogenizowanego.

Brzoskwinię należy obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na miazgę. Dodać serek i wymieszać na gładką masę. Papkę nałożyć na umytą, osuszoną skórę twarzy i szyi, po 20 minutach zmyć letnią wodą.

Maseczka ta wygładza skórę, poprawia krążenie, odświeża zmęczoną, szarą cerę.

KOJĄCY OKŁAD Z CEBULI

1-2 średnie cebule,

gaza jałowa.

Cebule obrać i upiec w piekarniku do miękkości (40-60 minut). Upieczone rozgnieść na miazgę, nałożyć na poczwórnie złożoną gazę i przykładać do skóry omijając okolice oczu.

Okład goi rany, wrzody, wygładza też skórę. Można stosować go na siniaki i obrzęki, skaleczenia, wypryski.

CEBULOWA ODŻYWKA DO WŁOSÓW

1 średnia cebula,

1 cytryna,

buteleczka oleju rycynowego (30 g) .

Obraną cebulę ucieramy na drobnej tarce (najlepiej plastikowej), wyciskamy przez gazę lub na sitku plastikowym. Na łyżkę soku z cebuli bierzemy 3 łyżki oleju rycynowego i 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy dokładnie, najlepiej w mikserze. Włosy po umyciu osuszamy i wcieramy w nie przygotowaną odżywkę. Nakładamy foliowy  czepek, na niego ręcznik i trzymamy min. 30 minut. Spłukujemy wodą z dodatkiem reszty soku cytrynowego.

Odżywka wzmacnia włosy, szczególnie cienkie i wypadające.  Zapobiega przetłuszczaniu, leczy też łupież. Stosować raz w tygodniu.

PŁYN DO UST Z CZARNEJ PORZECZKI

50 ml soku z czarnej porzeczki,

100 ml letniej przegotowanej wody.

Wycisnąć sok z porzeczek. Rozcieńczyć wodą  w proporcjach podanych wyżej. Płukać usta kilka razy dziennie.

Płukanka neutralizuje przykry zapach z ust, regeneruje dziąsła i działa przeciwzapalnie.

ŚMIETANKA MARCHEWKOWA

1 średnia marchewka,

½ szklanki słodkiej śmietanki,

2 łyżki miodu,

1 żółtko.

Marchewkę utrzeć na drobnej tarce, wymieszać z żółtkiem i miodem, na końcu dodać śmietankę. Umieścić na 2 godziny w lodówce, po czym przecisnąć przez gazę lub odsączyć na sitku. Przechowywać w lodówce do 7 dni.

Śmietanka służy do zmywania cery suchej, można przecierać nią twarz nawet kilka razy dziennie. Odżywia twarz i szyję, natłuszcza skórę i przywraca jej zdrowy koloryt.

NAPÓJ PIETRUSZKOWY

pęczek zielonej pietruszki,

1 pietruszka (korzeń),

mały pomidor,

0,25 l wody.

Warzywa posiekać drobno, zalać wodą i gotować pod przykryciem 15 minut. Przecedzić przez gęste sitko, w razie potrzeby dopełnić do objętości szklanki przegotowaną wodą i wypić ciepłe (ale nie przed snem).

Napój usuwa obrzęki z kończyn, opuchliznę twarzy, modeluje sylwetkę.

MALINOWA MASECZKA ŚCIĄGAJĄCA

maliny

2 łyżki owoców,

1 białko.

Białko ubić na sztywno, maliny rozgnieść widelcem. Dodać do białka, delikatnie wymieszać. Maseczkę nakładać na twarz (omijając okolice oczu) i dekolt. Po 10 minutach zmyć letnią wodą i wklepać stosowany krem.

Maseczka najlepsza dla cery tłustej i normalnej. Ściąga pory, odżywia i ujędrnia skórę, zmniejsza łojotok i ilość wyprysków trądzikowych.

WYBIELAJĄCY TONIK OGÓRKOWY

2-3 świeże ogórki,

łyżka spirytusu,

gaza jałowa.

Obrane ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, wyciskamy sok przez kilka razy złożoną gazę i mieszamy go ze spirytusem. Gotowy tonik wlewamy do buteleczki zakręcanej. Możemy go używać dwa razy dziennie.  Przechowujemy w lodówce na najniższej półce i zużywamy w ciągu 4 dni.

Tonik rozjaśnia skórę i niweluje przebarwienia, napina skórę, ale przy cerze suchej może powodować dyskomfort, więc po użyciu toniku należy nałożyć codzienny krem.

Receptury pochodzą z książki A. Noculak-Palczewskiej „Kosmetyki z mojego ogródka”

 

DROGI CZYTELNIKU

Artykuł, który właśnie przeglądasz, możesz łatwo udostępnić poniżej.

ROSOMAG.PL 🚀