Strona główna » Kulinaria i dieta » Lukrecja znana i nieznana

Popularna w cukiernictwie lukrecja używana jest od pokoleń głównie do ozdabiania ciast. Wszystko to za sprawą naturalnie słodkiego smaku. Zwana jest czasem „przyprawą francuską” z powodu ogromnej popularności w tym kraju

Także w Niemczech i Skandynawii znana jest od lat jako dodatek do słodyczy i wyrobów alkoholowych. Włosi produkują z niej likier sambuca. Najczęściej w cukiernictwie wykorzystuje się korzeń lukrecji, czasem też liście. Ze względu na substancje w roślinie zawarte nadaje słodyczom bardzo ciemny, prawie czarny kolor. Charakterystyczne czarne cukierki i żelki można dostać także w polskich sklepach. Także tutaj lekko anyżkowy specyficzny smak ma wielu amatorów.

Lukrecja

Czarny kolor w żelkach to najczęściej zasługa lukrecji

Nie tylko torty – zastosowanie lukrecji

Ta niezwykła bylina z rodziny bobowatych rosnąca w południowej Europie i Azji ma szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym i medycznym.

Wszyscy zapewne kojarzą czarne żelki z lukrecji i ozdoby, którymi przyozdabia się torty, ale czy znacie smak herbaty z lukrecji? Wytwarza się ją nie z liści, lecz z korzenia tej cennej rośliny. Pijąc ją mamy wrażenie, że to bardzo słodki napój, lecz nie ma w niej ani grama cukru! Doskonała dla osób odchudzających się oraz diabetyków. Ale nie tylko. 

Herbata z lukrecji

Herbata z lukrecji jest naturalnie słodka – fot. stylishwalks.com

Lukrecja leczy! Właściwości zdrowotne korzenia lukrecji

W lecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń lukrecji dzięki dużej ilości zawartej w niej tzw. glicyryzyny. Ma ona działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunostymulujące, wykrztuśne, moczopędne, przeciwobrzękowe, przeciwłojotokowe. Nieznacznie podnosi ciśnienie krwi. Polecana jest szczególnie jesienią i zimą jako środek wzmacniający i leczący różnego rodzaju infekcje. Podawana jest jako lek wykrztuśny oraz łagodzący stany zapalne przewodu pokarmowego. Poprzez działanie przeciwbakteryjne pomaga utrzymać w dobrym stanie zęby i jamę ustną. Istnieją też doniesienia o jej właściwościach przeciwnowotworowych. W dużych ilościach niewskazana jest dla osób z nadciśnieniem, problemami z nerkami oraz kobiet w ciąży i karmiących.

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji i glicyryzyna – wzmacniają i działają przeciwzapalnie

Bylina znalazła także zastosowanie w kosmetyce ze względu na zdolność wiązania wody. Stosuje się ją jako środek nawilżający i łagodzący podrażnienia. Wykorzystuje się ją przy produkcji kremów, toników, żeli, szamponów, balsamów.

Lukrecja w doniczce

Roślina potrafi osiągać dość duże rozmiary ok. 1,5-2 m wysokości. Ma ozdobne liście i drobne kwiaty liliowego koloru. Korzeń po wysuszeniu jest bezwonny, ma żółty kolor i słodki smak. Można ją hodować w polskich warunkach, nawet w ogrodzie, jednak na zimę trzeba ją zabrać do domu. Dlatego najlepiej siać ją w dużych pojemnikach.

Kwiat lukrecji

Lukrecja podczas kwitnienia – fot. atlas.roslin.pl

Lukrecja lubi ciepłe słoneczne miejsca i żyzną, wilgotną, bogatą w wapń glebę. Znosi krótkie okresy suszy, lepiej jednak od czasu do czasu ją podlewać także kiedy jest na zewnątrz. Można ją rozmnażać przez wysiew nasion wiosną lub sadzenie korzeni wiosną lub jesienią. 


Podoba Ci się Rosomag.pl? Lubiąc lub udostępniając ten artykuł wspierasz nasz rozwój - dziękujemy! 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? WYPRÓBUJ SIĘ JAKO REDAKTOR


 
Strona główna » Kulinaria i dieta » Lukrecja znana i nieznana