Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Mazurek tradycyjny, kajmakowy i czekoladowy – proste przepisy [PORADNIK]

Święta już tuż tuż… Niektórzy z nas do ostatniej chwili w pracy, inni nie mają ręki do ciast. Aby tradycji stało się za dość chcemy jednak, by na naszym wielkanocnym stole zagościł mazurek – tradycyjne polskie ciasto, lecz nie chcemy go kupować, bo co to za frajda… 

Mazurek dla leniwych i zapracowanych możemy przyrządzić z dziećmi, z pewnością będą miały przy tym mnóstwo radości. I będą mogły ozdobić go według własnej fantazji.

Mazurek wielkanocny – przepisy

Podstawą mazurka jest kruche ciasto. Nie mamy czasu na pieczenie, więc kupujemy gotowe ciastka. Najlepiej maślane, ewentualnie kruche po prostu. Co jest ważne, najłatwiej będzie zrobić mazurek, jeśli użyjemy ciastek w kształcie kwadratowym lub prostokątnym. Jeśli nie uda nam się takich dostać, możemy rozkruszyć herbatniki i rozpuścić je w kilku łyżkach gorącego masła. Tak przyrządzoną masę rozsmarowujemy zamiast układania warstwy herbatników. Ilość zależy od wielkości ciasta, jakie chcemy zrobić. Musi wystarczyć ich na ułożenie trzech warstw na blasze, którą wybierzemy.

Jaki smak wybrać?

Dalsze losy naszego mazurka to wybór smaku. Dzisiaj trzy propozycje. Tradycyjny mazurek z marmoladą, mazurek kajmakowy „Krówka” oraz mazurek czekoladowy z owocami – „Czekoladowy zawrót głowy”

Mazurek tradycyjny (z marmoladą)

mazurek

fot. eksplozjasmaku.es

Będziemy potrzebować oczywiście kruchych ciastek, słoiczka marmolady (może być też ulubiony dżem – ważne, żeby był gęsty), tabliczka białej czekolady, kandyzowanej skórki pomarańczowej. Na dnie blachy układamy warstwę herbatników, na niej rozsmarowujemy marmoladę (jeśli jest bardzo gęsta, można lekko podgrzać). Zabieg powtarzamy. Na koniec kładziemy warstwę herbatników, którą zalewamy rozpuszczoną wcześniej białą czekoladą (jeśli jest bardzo twarda, rozpuszczamy ją w odrobinie masła). Zanim czekolada ostygnie, ozdabiamy wierzch skórką pomarańczową.

Mazurek kajmakowy „Krówka”

mazurek kajmakowy

fot.zyciezaczynasiewkuchni. blogspot.com

Oprócz ciastek potrzebujemy masy kajmakowej lub krówkowej (dostępna w metalowych puszkach w wielu sklepach), tabliczki mlecznej czekolady, migdałów w płatkach. Uwaga! Ta wersja jest bardzo słodka. Chyba, ze zamiast mlecznej czekolady użyjemy gorzkiej.

Ciastka układamy na blasze, zalewamy podgrzaną masą kajmakową (zostawić połowę na drugą warstwę). Czynność powtarzamy. Następnie układamy warstwę ciastek i zalewamy rozpuszczoną czekoladą, na wierzchu posypujemy migdałami.

Mazurek „Czekoladowy zawrót głowy”

mazurek czekoladowy

fot. madameedith.com

Potrzebne będą trzy tabliczki czekolady: gorzka, biała i mleczna, ciastka jak zawsze oraz kandyzowane owoce: najlepiej wiśnie, ananasy i papaja.

Pierwszą warstwę ciastek zalewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną, drugą – białą, a na wierzchu zostawiamy mleczną. Ozdabiamy kandyzowanymi owocami.

Smacznego!

Każdy z mazurków będzie najlepszy na drugi dzień. Ciasto musi trochę poleżeć, żeby warstwy się dobrze zlepiły i łatwo było je pokroić. Każde z ciast można na wierzchu ozdobić specjalnymi pisakami spożywczymi rysując pisanki, zajączki i baranki. Lub zostawić to zadanie naszym pociechom.



POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? ZACZNIJ BLOGOWAĆ W ROSOMAG.PL