Seler to jedno z najdawniej uprawianych warzyw. Znali je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Od czasów Hipokratesa seler był podawany w stanach silnego wzburzenia jako środek uspokajający, Rzymianie zaś doceniali przede wszystkim jego właściwości kulinarne i lecznicze
Seler – zdrowe warzywo
Seler korzeniowy (Apium graveolens), pochodzi znad Morza Śródziemnego i jest dwuletnią rośliną. Współczesne odmiany, używane w kuchni, pochodzą od dzikiego selera naciowego. To taki właśnie seler przywieźli do Polski ogrodnicy królowej Bony. Pierwsze wzmianki o uprawie w Polsce selera korzeniowego pochodzą z XVII w.
Zarówno liście jak i korzeń zawierają olejki eteryczne, nadające roślinie charakterystyczny zapach i smak. W Polsce seler zalicza się raczej do warzyw przyprawowych, chociaż spożywa się go również w postaci surówek lub gotowany. I dobrze, że spożycie selera staje się popularne, bo warzywo jest pomocne w leczeniu m.in.: artretyzmu, zapaleń pęcherza, złego samopoczucia i depresji. Amerykanie i Japończycy, którzy mają manię na punkcie selera, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Liście selera zawierają aminokwasy, glikozydy, witaminy (w tym kwas foliowy, a witaminy C ma dwa razy więcej niż cytrusy), węglowodany, a także sole mineralne oraz olejki eteryczne. Zgrubienie korzeniowe zawiera przede wszystkim znaczne ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku, witaminy C, B1, B2, karoten oraz kwasy octowy i masłowy, których zawartość wzrasta w miarę wzrostu rośliny.
Właściwości selera
Olejki eteryczne selera (m.in. limonen, selinen, sedanolit) mają właściwości lecznicze. W selerze znajdują się flawonoidy, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Dzięki tym substancjom seler jest niczym cała apteka w jednej bulwie.
Wszystkie części selera mają działanie moczopędne, przeciwgośćcowe, przeciwzapalne, a nawet przeciwbólowe. Sok z selera stosuje się w schorzeniach skóry, przy podagrze (dnie moczanowej), przy braku apetytu i w zaburzeniach trawienia. Jest doskonały jako warzywo dietetyczne i powinien być częściej używany w naszej kuchni oraz w dietach odchudzających, gdyż jest mało kaloryczny (nawet jak na warzywo) – w 10 dag bulwy jest jedynie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Przyspiesza trawienie, jest zatem skuteczny dla dbających o linię. Warzywo ponadto oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu, pobudza przemianę materii, i działa ogólnie wspomagająco na układ pokarmowy – pomaga np. trawić tłuszcze. Likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych… Jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych i przewlekłych chorób płuc. Obniża ciśnienie tętnicze i polepsza pracę serca.
Seler polecany jest w diecie szczególnie modnej wśród amerykańskich gwiazd, wypijany na czczo w postaci soku. Działa ponoć jak eliksir młodości, ponieważ oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Uważa się, że ten napój zapobiega depresji, podtrzymuje dobre samopoczucie i optymistyczne nastawienie do świata.

Apetyt na miłość…
Seler zaostrza apetyt.. na seks, działa pobudzająco. Jest jednym z najbardziej dostępnych afrodyzjaków! Surówka z selera podsyca żar miłosny i wzmacnia odpowiednio miłosne organy oraz zapędy. Spożywanie surowego selera dodaje ciału sił i utrzymuje je w zdrowiu.
Ma też ciemne strony:
Nie jest wskazany diabetykom i alergikom, bo to jedno z najbardziej alergennych warzyw. Uczula w surowej postaci.