Niech żyje seler, to żaden feler! - ROSOMAG.PL
seler

Niech żyje seler, to żaden feler!

Seler to jedno z najdawniej uprawianych warzyw. Znali je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Od czasów Hipokratesa seler był podawany w stanach silnego wzburzenia jako środek uspokajający, Rzymianie zaś doceniali przede wszystkim jego właściwości kulinarne i lecznicze

Seler – zdrowe warzywo

Seler korzeniowy (Apium graveolens), pochodzi znad Morza Śródziemnego i jest dwuletnią rośliną. Współczesne odmiany, używane w kuchni, pochodzą od dzikiego selera  naciowego. To taki właśnie seler przywieźli do Polski ogrodnicy królowej Bony. Pierwsze wzmianki o uprawie w Polsce selera korzeniowego pochodzą z XVII w.

Zarówno liście jak i korzeń zawierają olejki eteryczne, nadające roślinie charakterystyczny zapach i smak. W Polsce seler zalicza się raczej do warzyw przyprawowych, chociaż spożywa się go również w postaci surówek lub gotowany. I dobrze, że spożycie selera staje się popularne, bo warzywo jest pomocne w leczeniu m.in.: artretyzmu, zapaleń pęcherza, złego samopoczucia i depresji. Amerykanie i Japończycy, którzy mają manię na punkcie selera, doszukali się w nim aż  86 cennych składników. Liście selera zawierają aminokwasy, glikozydy, witaminy (w tym kwas foliowy, a witaminy C ma dwa razy więcej niż cytrusy), węglowodany, a także sole mineralne oraz olejki eteryczne. Zgrubienie korzeniowe zawiera przede wszystkim znaczne ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku, witaminy C, B1, B2, karoten oraz kwasy octowy i masłowy, których zawartość wzrasta w miarę wzrostu rośliny.

Właściwości selera

Olejki eteryczne selera  (m.in. limonen, selinen, sedanolit) mają właściwości lecznicze. W  selerze znajdują się  flawonoidy, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Dzięki tym substancjom seler jest niczym cała apteka w jednej bulwie.

Wszystkie części selera mają działanie moczopędne, przeciwgośćcowe, przeciwzapalne, a nawet przeciwbólowe. Sok z selera stosuje się w schorzeniach skóry, przy podagrze (dnie moczanowej), przy braku apetytu i w zaburzeniach trawienia. Jest doskonały jako warzywo dietetyczne i powinien być częściej używany w naszej kuchni oraz w dietach odchudzających, gdyż jest mało kaloryczny (nawet jak na warzywo) – w 10 dag bulwy jest jedynie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Przyspiesza trawienie, jest zatem skuteczny dla dbających o linię. Warzywo ponadto oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu, pobudza przemianę materii, i działa ogólnie wspomagająco na układ pokarmowy – pomaga np.  trawić tłuszcze. Likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych… Jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych i przewlekłych chorób płuc. Obniża ciśnienie tętnicze i polepsza pracę serca.

Seler polecany jest w diecie szczególnie modnej wśród amerykańskich gwiazd, wypijany na czczo w postaci soku. Działa ponoć jak eliksir młodości, ponieważ oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Uważa się,  że ten napój zapobiega depresji, podtrzymuje dobre samopoczucie i optymistyczne nastawienie do świata.

sok z selera
Sok z selera uznawany jest za eliksir młodości i skuteczny antydepresant

Apetyt na miłość…

Seler zaostrza apetyt.. na seks, działa pobudzająco. Jest jednym z najbardziej dostępnych afrodyzjaków! Surówka z selera podsyca żar miłosny i wzmacnia odpowiednio miłosne organy oraz zapędy. Spożywanie surowego selera dodaje ciału sił i utrzymuje je w zdrowiu.

Ma też ciemne strony:

Nie jest wskazany diabetykom i alergikom, bo to jedno z najbardziej alergennych warzyw. Uczula w surowej postaci.

DROGI CZYTELNIKU

Artykuł, który właśnie przeglądasz, możesz łatwo udostępnić poniżej.

ROSOMAG.PL 🚀