Strona główna » Kulinaria i dieta » Zacznijmy „ab ovo” czyli kulinarnie, świątecznie i artystycznie o jajku

Jak Rzymianie, którzy od jajka (ovum) właśnie zaczynali ucztowanie. Ponieważ nic bardziej niż jajko nie kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi, to najlepszy czas by o jaju pogadać…

Jajko to zagadka, no bo kiedy się pojawiło – najpierw czy po? Filozoficzny dyskurs nigdy nie został zakończony i wciąż nie wiemy, czy to kura, czy jajo było pierwsze… Może dlatego jajko jest symbolem nowego życia, początku. W mitologiach wielu narodów istnieją opowieści o jaju, z którego powstał świat.
Ludzie od tysiącleci więc wiedzieli, jak potężna siła skumulowana jest w niepozornym, owalnym ptasim „produkcie”. To wprost idealny koncentrat mocy! W ludowych wierzeniach jajko było lekarstwem na chorobę, pomagało w miłosnej magii, zapewniało urodzaj, szczęście. Nacieranie surowym jajkiem ciała chorego miało „wlewać” w niego nowe siły.

jajko embrion

Jajko jako symbol rodzącego się życia posiada wiele niecodziennych zastosowań

Jest to możliwe, gdyż jaja zawierają ok. 6 g białka – i to łatwo przyswajalnego (nasz organizm przetwarza aż 90% spożytej porcji). Żółtko jajka jest jeszcze bogatsze w składniki odżywcze – zawiera tłuszcze, białka i witaminy A, B, D, E oraz żelazo w ilości ¼ dziennego zapotrzebowania! Z innych mikroelementów można wymienić: wapń, jod, fosfor, cynk, selen.
Znani ze smakoszostwa starożytni Rzymianie „ab ovo” – czyli od jajka zaczynali ucztę. Wbrew powszechnej opinii nie zawierają one dużej ilości tłuszczów nasyconych (a więc tych „najgorszych”). Ważny jest jednak sposób ich przyrządzania – jajecznicę lepiej usmażyć na oleju roślinnym, a nie na maśle! Najzdrowsze są jajka gotowane, z tym że im dłużej, tym są trudniej trawione. Jedząc potrawy z jajek ograniczajmy jednocześnie spożycie węglowodanów – wtedy żółtka nie będą miały czego zamieniać na „zły” cholesterol. Oto cały sekret. Jajka mogą stanowić alternatywę dla potraw z mięs czy ryb. Zapewniają dużą różnorodność w menu. No i są najważniejsze w czasie Wielkanocy!

Pomysły na pisanki – jak ozdobić jajka

pisanki

W czasie tych świąt, oprócz dużego spożycia jajek, mamy też zwyczaj ich ozdabiania. W tej kwestii pojawiają się różne mody, trendy. Kiedyś było ekologicznie (to akurat powraca) – kolorowało się jajka w naturalnych barwnikach – z łupin cebuli, w zielonym jęczmieniu, albo stosowało farbki do jajek (pastyleczki rozpuszczone w wodzie). Od kilku lat pojawiają się jednak zupełnie nowe pomysły – i może będziecie mieli czas i ochotę, aby z nich skorzystać?
Tradycyjne metody barwienia przydadzą się nadal, bo tworzą kolorystyczną bazę naszej pisanki. Np. jeśli chcemy uzyskać brązowe jajka i gotujemy je w łupinach cebuli to przed włożeniem ich do barwnika, oplećmy je gumkami-recepturkami tak, by gumki krzyżowały się pod różnym kątem. Tak przygotowane jajka możemy też włożyć do innego barwnika na ok. 5 minut, a do cebuli na 6-8 minut. Po zabarwieniu pisanki zdejmujemy gumki z jajka – skorupka pod gumkami będzie biała, zrobią się ciekawe, nieregularne linie.

pisanka

Stempelki z folii bąbelkowej. To wzór, który łatwo powielić. Na pewno znajdziecie w domu niepotrzebny kawałek folii. Trzeba pomalować farbą plakatową jej wypukłą stronę. Teraz przetoczcie po tym ugotowane (i pomalowane wstępnie na inny kolor w barwniku) jajko, a wzór bąbelków odbije się na skorupce. Podobnym szablonem malarskim może stać się kawałek bawełnianej koronki o grubym splocie. Malujemy ją po jednej stronie i koronkowy wzór odciskamy na skorupce, wcześniej zabarwionej na kontrastowy kolor. Możemy też tę pomalowaną koronkę na jajo przykleić. I też będzie pięknie! Skoro o pasmanterii mowa, na piankowe ozdoby nadają się też tasiemki, wstążki sznurki wszelakie, naklejone na skorupkę i ozdobione dodatkowo np. piórkami.
Wzory 3D. Ciekawie wyglądają pisanki z wypukłą dekoracją. W tej roli możemy użyć wielu produktów, np. dodatków do ciast (posypek, kwiatków i płatków do tortów). Jajko nasmarowane klejem obtaczamy w wybranej posypce do ciast, które wyglądają jak koraliki. Możemy też przykleić kwiatki lub listki do tortów. Inna wersja pisanki 3d to przyklejenie do jajka drobnego suchego makaronu (gwiazdeczki, zacierka itp.), który następnie pokolorujemy plakatówkami.
Rękodzieło. Jeśli ktoś posiada wysokie zdolności manualne może wykonać szydełkową sukienkę dla jajka. Taka ozdoba np. z białego kordonka będzie wyjątkowo świąteczna. Koronkowe jajka wieszamy na baźkach lub zielonych gałązkach wierzby. Jeszcze trudniejsze będzie wykonanie pisanki ala Faberge: w tym celu musimy jednak zakupić koraliki i dżety, wykorzystywane do wyrobu biżuterii. Klejnoty naklejamy na skorupkę według wymyślonego wzoru i kolorystyki. Taka pisanka to dzieło sztuki, od którego oka nie można oderwać!

Wzory na pisankach możemy więc zrobić wieloma domowymi sposobami. To fajna zabawa, prawdziwa przyjemność i efekt, który sprawi, że Wielkanoc będzie niezapomniana. Niektóre z proponowanych powyżej pisanek można zjeść (a przecież polski zwyczaj nakazuje ich konsumpcję w czasie Wielkanocy – jako wróżbę pomyślności i dobrobytu). Te „zjadliwe” to pisanki barwione w naturalnych produktach lub barwnikach spożywczych. Natomiast te smarowane klejem przed zdobieniem nie są wskazane do późniejszego spożycia. Pamiętajcie, że wszystkie jajka, które chcemy ozdobić musimy najpierw ugotować.
No to smacznego jajka!

 
 
Strona główna » Kulinaria i dieta » Zacznijmy „ab ovo” czyli kulinarnie, świątecznie i artystycznie o jajku

Sprawdź promocje zakupowe - nawet ponad 80% taniej dla naszych czytelników