Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Yuba, czyli przysmak kuchni azjatyckiej – przepisy tofu [poradnik]

Yuba (inaczej sparża, fudżu lub tofu skin, bean curd skin, bean curd sheet) przywędrowała do nas z prawdopodobnie z Chin. Pierwsze wzmianki o jej zastosowaniu w kuchni pochodzą z XVI-wiecznych chińskich i japońskich kronik

Jak powstaje yuba?

Yuba powstaje w wyniku gotowania mleka sojowego w otwartym naczyniu. Na powierzchni płynu zbiera się wtedy białko tworząc typowy „kożuch„, stad nazwa bean curd skin lub tofu skin (skórka). Tę warstwę właśnie zbiera się patyczkiem lub widelcem. Nie jest to zbyt skomplikowane, można więc samemu przyrządzić yubę w domu.

Tofu skin spożywa się świeże lub suszone. Najczęściej można je dostać w sklepach właśnie suszone w formie płatów lub patyków. Yuba jest produktem wysokobiałkowym. Tak jak wszystkie produkty sojowe zawiera pełnowartościowe białko, w którym znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których organizm ludzki sam nie produkuje, więc musi je pobierać z pożywienia). Posiada sporo błonnika pokarmowego, żelaza i wapnia.

 

Tofu skin można przyrządzać na różne sposoby – przepisy tofu

przepisy tofu

Najczęściej yubę namacza się i gotuje, żeby zmiękła, czasem podsmaża, żeby stała się lekko chrupiąca.

Ze względu na „gumową” strukturę można używać yuby do robienia wrapów i rollsów. Świetnie sprawdza się jako substytut mięsa, szczególnie jeśli namoczymy ją w ziołach do kurczaka lub wieprzowiny.

Jest wspaniała jako dodatek do dań warzywnych, takich jak leczo, zupy jarzynowe, spaghetti.

W kuchni wegetariańskiej pełni rolę głównego dostawcy pełnowartościowego białka. W jednym z tradycyjnych chińskich przepisów yubę formuje się w postaci wałka wokół drewnianego patyczka o przekroju kwadratu. Po delikatnym wysuszeniu i wyjęciu patyczka ze środka otrzymany sojowy wałek kroi się na plasterki, które wyglądają jak chińskie monety – okrągłe z kwadratem w środku.

 

Yuba tomato pasta

Składniki:

yuba suszona – 1 duży płat lub kilka patyczków

2 duże pomidory

1 papryka

2 cebule

1 opakowanie makaronu

1 łyżka sosu barbeque

1 łyżka oleju

sól, pieprz, oregano

3 łyżki tartego sera

 

Yubę namaczamy kilka minut w gorącej wodzie, kroimy na małe kawałki. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki, wykrawając gniazda nasienne. Na oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy pozostałe warzywa, yubę, sos barbeque i przyprawy.

Dusimy ok. 15 minut, w tym samym czasie gotując makaron. Podajemy w głębokich talerzach makaron, a na nim duszone warzywa z yubą. Na wierzchu posypujemy tartym serem.

 

Yuba spring rolls

Składniki:

Yuba suszona w płatach

1 puszka mielonego zielonego groszku (lub zwykły zielony groszek, który w domu blendujemy)

sos sojowy

pęczek natki pietruszki

sól pieprz

olej

 

Suszone tofu skin namaczamy 3-4 minuty w gorącej wodzie (1 duży płat i lub kilka mniejszych). Następnie płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy w dłoniach i rozkładamy na drewnianej desce, żeby lekko wyschło. Tniemy na mniejsze kawałki ok. 20×20 cm. Groszek mieszamy z posiekaną natką pietruszki, łyżką sosu sojowego, szczyptą soli i pieprzu.

Rozprowadzamy po czubatej łyżce masy na środku każdego płata yuby. Składamy rogi płata do środka, następnie zawijamy w rulon i jeśli potrzeba spinamy wykałaczką. Smażymy na oleju z obu stron na złocisty kolor.



POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? PUBLIKUJ W ROSOMAG.PL