Strona główna » Kulinaria i dieta » Sernik tradycyjny, sernik na zimno oraz sernikowe pączusie – proste przepisy

Wielbiciele sernika dzielą się na tych co tylko z rodzynkami i tych co bez… Bardziej wytrawni sernikożercy wiedzą, że kombinacji może być więcej. Dzisiaj trzy bardzo różne, a zarazem najprostsze propozycje – przepis na sernik tradycyjny, na zimno oraz tłustoczwartkowa wariacja na temat sernika

Proste przepisy na najpyszniejsze serniki

Przepis na tradycyjny sernik

1 kg mielonego twarogu (nie może być zbyt wodnisty)

7 jajek (z lodówki)

5 łyżek cukru pudru (raczej czubatych, ale jak kto woli)

1 łyżeczka kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu z torebki)

rodzynki lub skórka pomarańczowa wg uznania

szczypta soli

Przepis na sernik tradycyjny

To naprawdę proste. Całe jajka miksujemy z cukrem na sztywną pianę. Resztę składników miksujemy w drugim naczyniu. Następnie obie masy delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Taki zabieg nada naszemu sernikowi puszystej konsystencji. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut. Wszystko zależy jednak od piekarnika. Najlepiej obserwować ciasto. Wypieczony sernik będzie rumienił się na wierzchu. Po ostudzeniu można polać sernik polewą. Pięknie prezentuje się i smakuje czekoladowa. Najprostszym sposobem jest rozpuszczenie w rondelku gorzkiej lub mlecznej (jak kto woli) czekolady z łyżką masła. Teraz tylko czekamy aż polewa zastygnie (jeśli wytrzymamy).

Przepis na sernik na zimno

Przepis na sernik na zimno

3 galaretki ulubionego smaku (opakowanie na 500 ml)

500 ml gęstej słodkiej śmietanki lub serka homogenizowanego (wersja light)

owoce świeże lub z puszki (oprócz kiwi i ananasa)

opakowanie biszkoptów

Druga serowa propozycja jest jeszcze prostsza w przygotowaniu, choć wymaga więcej czasu. W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 opakowania galaretki. Kiedy trochę przestygnie pomału dolewamy ją cały czas mieszając do wyłożonej do naczynia śmietanki (lub serka). Następnie masę wykładamy do wyłożonej biszkoptami małej tortownicy i zostawiamy w lodówce aż dobrze stężeje (ok. 2-3 h). Następnie wyjmujemy nasz sernik z lodówki i układamy na nim owoce. Możemy puścić wodze fantazji tworząc rozmaite wzory, hasła, życzenia urodzinowe itd. Trzecią galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Kiedy przestygnie i lekko zacznie tężeć, wylewamy delikatnie na owoce. Teraz jeszcze raz wrzucamy nasz deser do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.

Uwaga! W czasie upałów galaretki gorzej tężeją, dlatego trzeba dać trochę mniej wody.

Przepis na sernikowe pączusie

Przepis na sernikowe pączusiepół szklanki mleka

szklanka mąki

serek homogenizowany 150 g

2 jajka

3 czubate łyżki cukru pudru

szczypta soli

łyżeczka drożdży w proszku

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy luźne ciasto (konsystencja bardzo gęstej śmietany). Jeśli mamy wrażenie, że masa jest zbyt gęsta lub zbyt rzadka dodajemy trochę wody lub mąki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby pozwolić drożdżom zacząć działać. Następnie jeszcze raz delikatnie mieszamy i dzielimy na kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor. Przestudzone pączusie można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!

 

 
 
 

MASZ LEKKIE PIÓRO? WYPRÓBUJ SIĘ JAKO REDAKTOR


 
Strona główna » Kulinaria i dieta » Sernik tradycyjny, sernik na zimno oraz sernikowe pączusie – proste przepisy