Strona główna » Kulinaria i dieta » Kisiel – właściwości skrobii ziemniaczanej

Składnik wielu gotowych produktów, obecna w każdej kuchni, popularna, ale nie zawsze doceniania… Skrobia ziemniaczana posiada nie tylko niezwykłe właściwości kulinarne, ale także lecznicze

Właściwości i zastosowanie skrobii ziemniaczanej

Skrobia ziemniaczana (nie mylić z mąką ziemniaczaną!) to charakterystyczny bezzapachowy biały proszek produkowany z ziemniaków, który po ściśnięciu w dłoni w specyficzny sposób „chrzęści”. Jak powstaje skrobia? Ze specjalnych odmian ziemniaka skrobiowego w sposób mechaniczny wyodrębnia się ziarenka skrobi od innych części składowych ziemniaka (ze startego na tarce ziemniaka odciskamy sok, po pewnym czasie wytrąca się z niego skrobia w postaci jasnego osadu, można sprawdzić w warunkach domowych). Następnie po oczyszczenia następuje wysuszenie do wilgotności 20%.

Skrobia używana jest w kuchni głównie do zagęszczania potraw, ponieważ już łyżeczka skrobi dodana do szklanki wody po podgrzaniu zamienia ją w gęsty kleik. W piekarnictwie wykorzystuje się ją jako składnik poprawiający retencję wody i opóźniający czerstwienie. Ze względu na mało wyraźny smak można ją dodawać do różnych dań.

Pozytywnie działa na ludzki organizm. Posiada właściwości łagodzące podrażnienia i świąd, sprzyjające gojeniu, dlatego stosowana jest zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Wewnętrznie łagodzi przede wszystkim podrażnienia przewodu pokarmowego, dlatego używana jest przy zatruciach, biegunkach, a nawet wrzodach.

Domowy kisiel: na deser i na chory żołądek

Domowy kisiel posiada właściwości zdrowotne

Domowy kisiel posiada właściwości zdrowotne

Najprościej zrobić z niej domowy kisiel lub budyń, oprócz walorów leczniczych posiadający także walory smakowe, a różniący się od kupowanych w sklepie całkowicie naturalnym składem. Jak? Gotujemy 250 ml (szklankę) wody i dodajemy do niej cukier lub syrop smakowy. Do drugiej szklanki nalewamy ¾ wody i czubatą łyżkę skrobi, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotującą się wodę i cały czas mieszamy aż zgęstnieje i znowu się zagotuje. I voila! W czasie gotowania możemy dodać dowolne dodatki, na przykład starte jabłko lub ulubioną konfiturę. Zamiast wody możemy wykorzystać mleko – krowie lub roślinne, ale to już nie dla chorych na żołądek.

Puder za grosze

Prozdrowotne właściwości skrobi doceniają także osoby z chorobami skóry, szczególnie alergicy, którzy dodają do kąpieli krochmal, czyli… kisiel bez dodatku cukru i owoców. Przepis stary jak świat wykorzystywały nasze babki do krochmalenia chusteczek i kołnierzyków. Skrobię ziemniaczaną wykorzystuje się także zamiast pudrów, zasypek czy maseczek do twarzy. Łagodzi podrażnienia, pochłania wilgoć, matuje skórę. Łyżka skrobi pomieszana z odrobiną ciepłej wody to wspaniała maska dla cery trądzikowej. Gdy z kolei dodamy do skrobi szczyptę cynamonu, otrzymamy wspaniały puder do twarzy o naturalnym beżowym odcieniu.

 
 
Strona główna » Kulinaria i dieta » Kisiel – właściwości skrobii ziemniaczanej

Sprawdź promocje zakupowe - nawet ponad 80% taniej dla naszych czytelników