Sushi powstało 1300 lat temu w Japonii. Czy wiedzieliście, że to także sztuka? Sushi jest niezwykłym produktem. Już 1300 lat temu umieszczano w beczkach surowe ryby i przedkładano je bardzo mocno zasolonym ryżem. To powodowało, że nawet kilka miesięcy później, ryby nadawały się do spożycia. Wystarczyło stary ryż zastąpić świeżym. Dziś to także forma sztuki
To niegdyś tradycyjne japońskie danie, dawniej podawano wyłącznie na specjalne okazje. Dziś sushi to potężny globalny biznes. Nowy międzynarodowy fastfood, który zaledwie w ciągu 15 lat zawojował cały świat, w tym i Polskę. Ryba z ryżem i dodatkami, zawijana w wodorosty serwowana jest dziś w tysiącach restauracji.
Sushi Art – sushi to nie tylko jedzenie
Sushi zazwyczaj wygląda tak samo. Przede wszystkim liczy się solidność i estetyka przygotowanej formy. Jednak niektórym to nie wystarcza. Są mistrzowie, którzy z sushi uczynili prawdziwą sztukę! Okazuje się, że sushi, oprócz walorów smakowych, może również posiadać walory artystyczne. Z resztą zobaczcie sami.
źródło: piximus.net