Czarodziejskie bąbelki czyli jak powstaje najlepszy szampan - ROSOMAG.PL
szampan

Czarodziejskie bąbelki czyli jak powstaje najlepszy szampan

Wina musujące to wyjątkowe trunki. Wśród nich wyróżnia się sławą szampan, czyli wino musujące wyprodukowane w Szampanii, regionie  Francji. Wina musujące pochodzące z innych regionów tego kraju nazywane są mousseux. Szampan to synonim zabawy, radości, luksusu, przyjemnego życia. To napój, którym święcimy wyjątkowe okazje w życiu…

Bez szampana, a może raczej – wina musującego nie ma sylwestrowej nocy, dnia urodzin, jubileuszu, rocznicy szczęśliwego zdarzenia. Szampan (Champagne) to jednak nazwa zastrzeżona. Ileż to razy przegrano proces o używanie tej  nazwy – Rosjanie musieli przestać opisywać swoje wina musujące jako,,szampanskoje”. Teraz są,,igristoje”. Obecnie oprócz szampana także inne wina musujące, produkowane „metodą szampańską”, zaczynają zdobywać rynek. Są to np. włoskie prosecco (wino z apelacji regionu Veneto), czy też cava z Katalonii (Hiszpania) i inne.

Jak powstaje szampan? Historia najlepszego szampana

Ten owiany legendą trunek jest rodzajem wina musującego, produkowanego bez nasycania dwutlenkiem węgla. Gaz ten tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko przechylone w stałej temperaturze 3-5°C. Win musujących szampańskich (Vin de Champagne) nie należy mylić z winami gazowanymi, sztucznie nasycanymi dwutlenkiem węgla.

Uprawa winorośli w Szampanii sięga epoki romańskiej, kiedy to Rzymianie posadzili tam pierwsze krzewy. W XVII wieku wina z Szampanii zyskały wielu zwolenników na dworach królewskich Francji i Anglii, a w XVIII wieku szampan zaczął zdobywać międzynarodowe uznanie dzięki właścicielom słynnych „domów szampana” (maisons de champagne), np. Florenz-Louis Heidsieck i Claude Moët, Perriet-Jouët i rodzina Bollinger.

W zagmatwanej historii szampana pojawia się Dom Pérignon – zakonnik z opactwa Hautviller. To jemu przypisuje się wynalezienie tej metody produkcji. Dom Pérignon pierwszego szampana wyprodukował w 1690 roku. Mimo to przyczyna musowania się wina pozostawała nieznana aż do badań Pasteura nad fermentacją w XIX w.

Don Perignon
Zakonnik Dom Pérignon zrewolucjonizował metodę produkcji szampana | fot. flickr.com/photos/ltdan/

Z problemem osadu w szampanie poradziła sobie pani Cliquot (Veuve Cliquot Ponsardin – to druga po Pérignonie znana marka szampana). Mając lat dwadzieścia kilka, została wdową i przejęła produkcję szampana w rodzinnej firmie. To tej pani zawdzięczamy szampana klarownego i bez osadu. Specjalna metoda leżakowania (butelki wkładano szyjkami w dół, aby można je było codziennie obracać i przechylać, aż osad zgromadzi się u nasady korka) sprawiła, że szampan pozbył się osadu. Metodę tę stosuje się do dziś. Jednak trzy na cztery butelki szampana pochodzą z linii automatycznych. Tylko ta jedna z czterech butelek jest przygotowywana w tradycyjny sposób, czyli ręcznie. Są to najlepsze i najdroższe wina. Ilość cukru określa charakterystykę napoju: wytrawny albo słodki. Oto klasyfikacja szampana:

  • bardzo wytrawny (Brut intégral, Brut zéro)
  • wytrawny (Brut)
  • półwytrawny (Demi sec)
  • półsłodki (Demi doux)
  • słodki (Doux)

Szampan jest idealny na każdą okazję, stanowi jeden z najlepszych aperitifów na świecie. Wspaniale smakuje z kawiorem bądź wędzonym łososiem. „Uderza do głowy” szybciej niż pozostałe alkohole, dzięki zawartości bąbelków dwutlenku węgla. Sam w sobie ma tak wyśmienity smak, że rzadko miesza się go z innymi napojami. Przed wypiciem należy go dobrze schłodzić i otwierać tuż przed konsumpcją (w przeciwieństwie np. do czerwonego wina).

Z ciekawostek warto nadmienić, że korek szampana wystrzelony z butelki może osiągnąć prędkość 50 km/h. W tejże butelce wina musującego może znajdować się aż… 49 milionów bąbelków (swoją drogą ciekawe, kto je policzył???)

Szampan a zdrowie

Podobno napój działa moczopędnie, jest bogaty w sole mineralne (potas, wapń, magnez i siarkę). Ma własności oczyszczające, detoksykacyjne, przeciwzapalne i przeciwreumatyczne; łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych i alergie. Cynk znajdujący się w szampanie korzystnie wpływa na system nerwowy. Przed wynalezieniem leków psychotropowych szampan był znany jako środek antydepresyjny, ponieważ zawiera fosfor i lit, pierwiastki ważne dla utrzymania równowagi nastroju.

Dawkowanie lecznicze, zalecane przez zwolenników szampana: trzy kieliszki dziennie przez miesiąc.

Najlepszy szampan
Szampan nie tylko umila nam celebrowanie ważnych chwil, wpływa również korzystnie na nasz organizm

Masaż szampański

To nowa propozycja relaksu. Kąpiel szampańska dostarcza wyjątkowych wrażeń zmysłowych i estetycznych. Poprawia i reguluje przemianę materii. A wszystko dzięki specjalnie skonstruowanym dyszom, z których woda wydostaje się pod dużym ciśnieniem. Powietrze przechodząc przez pierścieniowy strumień dużych bąbli rozbija je na miliony drobniutkich bąbelków. Skóra pokrywana jest pianką z wielu milionów pęcherzyków i w ten sposób lekko musowana i masowana. Nie oznacza to zatem, że na skórę leje się szampan. Chodzi raczej o delikatne muskanie skóry bąbelkami wody, które wytwarza specjalna dysza…

Szampańskie nowinki

Od jakiegoś czasu zagustowałam w niemieckim winie musującym, zawierającym płatki… 22 karatowego złota. Efekt wizualny jest naprawdę niezwykły, coś na specjalne okazje.

Dziś natomiast kupiłam (z myślą o sylwestrowej nocy) niezwykłe hiszpańskie wino musujące – ze złotym pyłem, który sprawia, że płyn po wstrząśnięciu opalizuje jak emulsja. Mam nadzieje, że w smaku będzie równie intrygujący. O tym przekonam się już za parę godzin.

Jeśli nawet nie zaopatrzyliście się jeszcze w butelkę czarodziejskich bąbelków, macie nadal szansę, by uczcić przełom roku w ten musujący sposób…

Kobiece libido

DROGI CZYTELNIKU

Artykuł, który właśnie przeglądasz, możesz łatwo udostępnić poniżej.

ROSOMAG.PL 🚀