Rosomag.pl » Kulinaria i dieta » Sezon truskawkowy! Ciekawostki i przepisy na pyszne desery truskawkowe

Z końcem maja rozpoczyna się sezon truskawkowy. Tak znany to owoc, że nikt chyba nie zadaje sobie pytania, skąd właściwie wzięły się truskawki? A mają one bardzo ciekawą historię…

Jak powstały truskawki?

Nie jest to owoc naturalny, ale krzyżówka, która powstała z połączenia dwóch gatunków poziomek – ogromnej chilijskiej i wirginijskiej (pochodzącej z USA). Dokonali tego, podobno przypadkiem, Francuzi za czasów Ludwika XIV. Wielki soczysty owoc był w tamtych czasach tylko domeną dworów królewskich. W sklepie pojawił się po raz pierwszy w Londynie w 1830 roku. Jego cena wówczas znacznie różniła się od dzisiejszej.

truskawki

Truskawki powstały z połączenia dwóch gatunków poziomek

Obecnie mamy na rynku podobno ponad tysiąc gatunków truskawek, w tym odmianę białą (pineberry), która smakuje jak ananas. Najwięcej truskawek uprawia się dzisiaj w USA, Hiszpanii, Rosji i Turcji, za to w Belgii możemy odwiedzać muzeum truskawek. Polskie truskawki cieszą się także popularnością na świecie, a jedyna polska certyfikowana i – jak twierdzą koneserzy – najlepsza truskawka pochodzi z Kaszub.

Szampan i truskawki

Truskawka jest niskokaloryczna, ale zawiera wiele wartościowych substancji, w tym witamin z grupy B, witaminę A, E i C oraz duże ilości żelaza, fosforu, wapnia, cynku i magnezu. Posiada także błonnik, bromelinę, antocyjany i flawonoidy – składniki regulujące funkcję wielu narządów, szczególnie układu pokarmowego, moczowego i krwionośnego. Uwaga, mogą uczulać!

truskawki i szampan

Z powodu swojego koloru, kształtu i słodkiego smaku truskawka jest w wielu kulturach symbolem miłości. Uchodzi także za afrodyzjak. Serwowana wraz z szampanem jest na wyjątkowych randkach. Zupę truskawkową podawano we Francji nowożeńcom. Istnieje nawet wierzenie, które mówi, że jeśli chcemy wzbudzić w ukochanym wieczną miłość, należy podzielić się z nim podzieloną na pół truskawką.

Przepisy na pyszne truskawkowe desery:

 

SHAKE TRUSKAWKOWY Z MIĘTA

shake truskawkowy

• 500 g truskawek

1 jogurt naturalny 400 ml

• kilka liści świeżej mięty

• 3 łyżki brązowego cukru

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Idealne na upały!

 

TARTA TRUSKAWKOWA Z BUDYNIEM

tarta truskawkowa

• 300 g mąki

• 200 g masła

• 1/2 szklanki cukru

• szczypta soli

• 500 g truskawek

• opakowanie budyniu waniliowego i mleko (tyle, ile podano w przepisie do budyniu)

Mąkę, cukier i masło ucieramy na gładką masę, wstawiamy na godzinę do lodówki. Wykładamy na okrągłą wysmarowaną masłem blachę do tarty (ewentualnie tortownicę). Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (nie może być mocno zrumienione). Studzimy. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na połówki, kładziemy na ciasto. Przygotowujemy budyń wg przepisu, polewamy wierzch ciasta połową masy (resztę możemy wykorzystać do dekoracji przy podaniu). Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni jeszcze na 15 minut. Studzimy. Kroimy na trójkąty, dekorujemy pozostałym budyniem i listkami mięty lub posypujemy cynamonem.

 

LODY TRUSKAWKOWE WEGAŃSKIE

lody truskawkowe

• 1 dojrzały banan

• 1 puszka mleka kokosowego 400 ml

• 500 g truskawek

• pół szklanki cukru brązowego

Wszystkie składniki miksujemy dokładnie i mrozimy w maszynce do lodów. Jeśli nie mamy maszynki, mrozimy kilka godzin w zwykłym naczyniu co pół godziny mieszając, by masa była jednolita.

Smacznego!



POLUB LUB UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ: 

 

MASZ LEKKIE PIÓRO? ZACZNIJ BLOGOWAĆ W ROSOMAG.PL