Weganizm to przyszłość? - ROSOMAG.PL
warzywa1

Weganizm to przyszłość?

Dla jednych fanaberia, dla innych naturalny sposób odżywiania, dla jeszcze innych ciekawostka z kręgów zdrowego stylu życia. Czy weganizm ma szanse stać się naszą codzienną dietą?

Co to jest weganizm?

Weganie odrzucają wszystkie produkty odzwierzęce – nie tylko nie jedzą mięsa tak jak wegetarianie, ale także jajek, mleka, miodu i wszystkich dodatków pochodzenia zwierzęcego. Nie korzystają także z innych wyrobów pochodzących od zwierząt, na przykład skórzanych ubrań i dodatków. Większość z nich to miłośnicy zwierząt, którzy sprzeciwiają się okrutnemu traktowaniu braci mniejszych. Cierpią nie tylko zwierzęta zabijane na mięs i futro. Kury nioski trzymane są w fatalnych warunkach, odbieranie cieląt krowom mlecznym zaraz po porodzie stało się standardem, przykłady można mnożyć – tłumaczą weganie. By pomóc zwierzętom wielu z nich angażuje się też w kampanie na rzecz praw zwierząt.

Świadoma konsumpcja: I Ty możesz zmieniać świat!

Posiłek wegański - zdrowie w czystej postaci?
Posiłek wegański – zdrowie w czystej postaci?

Podstawowa zasada świadomej konsumpcji (zwanej też odpowiedzialną konsumpcją) to założenie, że każdy konsument ma wpływ na kształtowanie się rynku. Wybierając wartościowe produkty, pomagamy w rozwoju etycznym, ekologicznym i odpowiedzialnym społecznie przedsiębiorstwom. Możemy sprawdzać informacje o producencie w internecie, możemy czytać etykiety, na których widnieją często specjalne oznaczenia, na przykład Fair Trade, GMO Free. To od nas zależy, które firmy będziemy wspierać.

Weganizm to sposób na zmniejszenie popytu na produkty zwierzęce. Trudność polega głównie na tym, że wiele dostępnych na rynku produktów posiada wiele dodatków i tajemniczych nazwach, które przeciętnemu konsumentowi niewiele mówią. Bo skąd ma wiedzieć, co oznacza E – XXX i czy jest to substancja uzyskana z roślin czy ze zwierząt? Na szczęście z pomocą przychodzą dzisiaj fora internetowe i portale internetowe, gdzie praktykujący od wielu lat weganie udzielają informacji i porad młodszym adeptom.

Problem z B12?

Pokolenie naszych babć i mam nie dowierza – jak można żyć bez mięsa. Można i to całkiem aktywnie – przekonują dzisiaj wegańscy sportowcy i uczestnicy wegańskich biegów. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli te, których organizm sam nie potrafi wytworzyć) można znaleźć w roślinach. To właśnie nim popularność zawdzięcza słynna soja, która jako jedna z niewielu roślin posiada pełny ich zestaw. Nie jedząc soi jednak poradzimy sobie łącząc w diecie różne rodzaje roślin strączkowych i kasz. Największe kontrowersje wzbudza jednak witamina B12, której faktycznie w roślinach nie ma. Można ją suplementować, jednak do wielu wegańskich produktów dostępnych na rynku jest ona już dodawana przez producentów.

Nie tylko prawa zwierząt…

Naukowcy wyliczyli, że wyprodukowanie kilograma wołowiny pochłania 60 tysięcy litrów wody. Produkcja mięsa to także emisja olbrzymich ilości m.in. dwutlenku węgla i metanu, wciąż powiększające się skażenie środowiska i pogłębianie efektu cieplarnianego – alarmują ekolodzy, którzy także zalecają dietę roślinną.

Steki i kotlety sojowe zamiast mięsa, mleka kokosowe, migdałowe i gryczane zamiast krowiego, sposoby na zastąpienie jajek w ciastach i daniach obiadowych to dzisiejsze propozycje wegan. A co w przyszłości? Ostatnie doniesienia naukowców o próbach wyprodukowania sztucznego mięsa nie wszystkich zachwyciły. Dla osób jedzących mięso to podejrzany wynalazek, dla wegan i wegetarian to wciąż mięso… Czy weganizm ma szansę stać się naszą codziennością?

DROGI CZYTELNIKU

Artykuł, który właśnie przeglądasz, możesz łatwo udostępnić poniżej.

ROSOMAG.PL 🚀