Sernik bez sera? Przepis na wegański sernik
wege sernik

Sernik bez sera? Przepis na wegański sernik

Roślinny „nabiał” staje się coraz bardziej popularny na świecie. Dzięki temu osoby uczulone na laktozę i kazeinę mogą cieszyć się smakiem serów, mleka i lodów

Uwielbiają go weganie, którzy zdecydowali się na odstawienie nabiału ze względów etycznych. Roślinne napoje pozwalają na przygotowywanie koktajli, cappuccino, budyniu i wielu innych potraw tradycyjnie opartych na wyrobach mlecznych. Wegański ser to wspaniały dodatek do zapiekanek i pizzy. Gotowe desery i twarożki to pożywna przekąska między posiłkami.

Ekspansja roślinnych produktów

Początkowo pojawiły się na rynku napoje roślinne z soi, migdałów, owsa i inne. Niedługo później ruszyła produkcja serów wegańskich, jogurtów oraz masełek orzechowych. W sklepach możemy dzisiaj dostać również desery i batoniki o smaku roślinnego „twarożku”. Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków. Do produkcji „roślinnego” nabiału zwykle wykorzystywane są rośliny strączkowe, (soja, fasola, groch) oraz orzechy (orzechy nerkowca, ziemne, laskowe). Dzięki temu produkty te mają wysoką wartość odżywczą – wysoką zawartość białka oraz cennych mikroelementów. Słodki deser z soi, lody z nerkowca czy batonik z fasoli może wzbudzać zdziwienie u amatorów tradycyjnej kuchni. Warto ich jednak spróbować, ponieważ wyroby te wzbogacane są ciekawymi dodatkami, sprawiającymi, że często trudno jest rozpoznać, z czego są zrobione.

Przepis na wegański sernik – zrób to sam!

Najzdrowsze jest zazwyczaj to, co zrobisz w domu. Jedzenie bez konserwantów, dodatków smakowych i barwników, z twoimi ulubionymi dodatkami nigdy nie dorówna produktom z supermarketów. Dowiedz się, jak przygotować pyszny tofurnik, czyli sernik bez sera. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne.

Do wegańskiego sernika będą potrzebne:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¼ szklanki masła orzechowego
  • ¼ szklanki cukru
  • 500g tofu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garści truskawek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mikser
  • średniej wielkości blacha
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Płatki owsiane z masłem orzechowym i 1 łyżką cukru należy zmiksować na jednolitą masę. Jeśli jest bardzo gęsta, można do niej dodać odrobinę wody. Z tej masy uformuj cienką warstwę na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, w której będziesz piec ciasto. Piecz około 10 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia.

Następnie zabierz się na przygotowanie masy. Mleczko kokosowe musi być schłodzone. Gęstą część mleczka połącz z cukrem, mąką ziemniaczaną i tofu. Zmiksuj dokładnie na gładką masę, a pod koniec miksowania powoli dodaj sok i startą skórkę z limonki. Tofu ma specyficzny smak, jednak to właśnie dodanie limonki mocno go zmienia i przybliża do smaku tradycyjnego nabiału. Mleczko kokosowe z kolei sprawia, że masa ma nie tylko wspaniały aromat, ale też aksamitnie gładką konsystencję.

Zmiksowaną masę przełóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180°C. Piecz około 40 minut, a gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia. Tofurnik najlepiej smakuje schłodzony, podany ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami, które na wierzchu możesz posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Właściwości skrobi ziemniaczanej. Na co pomaga kisiel domowy?

DROGI CZYTELNIKU

Artykuł, który właśnie przeglądasz, możesz łatwo udostępnić poniżej.

ROSOMAG.PL 🚀