Roślinny „nabiał” staje się coraz bardziej popularny na świecie. Dzięki temu osoby uczulone na laktozę i kazeinę mogą cieszyć się smakiem serów, mleka i lodów
Uwielbiają go weganie, którzy zdecydowali się na odstawienie nabiału ze względów etycznych. Roślinne napoje pozwalają na przygotowywanie koktajli, cappuccino, budyniu i wielu innych potraw tradycyjnie opartych na wyrobach mlecznych. Wegański ser to wspaniały dodatek do zapiekanek i pizzy. Gotowe desery i twarożki to pożywna przekąska między posiłkami.
Ekspansja roślinnych produktów
Początkowo pojawiły się na rynku napoje roślinne z soi, migdałów, owsa i inne. Niedługo później ruszyła produkcja serów wegańskich, jogurtów oraz masełek orzechowych. W sklepach możemy dzisiaj dostać również desery i batoniki o smaku roślinnego „twarożku”. Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków. Do produkcji „roślinnego” nabiału zwykle wykorzystywane są rośliny strączkowe, (soja, fasola, groch) oraz orzechy (orzechy nerkowca, ziemne, laskowe). Dzięki temu produkty te mają wysoką wartość odżywczą – wysoką zawartość białka oraz cennych mikroelementów. Słodki deser z soi, lody z nerkowca czy batonik z fasoli może wzbudzać zdziwienie u amatorów tradycyjnej kuchni. Warto ich jednak spróbować, ponieważ wyroby te wzbogacane są ciekawymi dodatkami, sprawiającymi, że często trudno jest rozpoznać, z czego są zrobione.
Przepis na wegański sernik – zrób to sam!
Najzdrowsze jest zazwyczaj to, co zrobisz w domu. Jedzenie bez konserwantów, dodatków smakowych i barwników, z twoimi ulubionymi dodatkami nigdy nie dorówna produktom z supermarketów. Dowiedz się, jak przygotować pyszny tofurnik, czyli sernik bez sera. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne.
Do wegańskiego sernika będą potrzebne:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¼ szklanki masła orzechowego
- ¼ szklanki cukru
- 500g tofu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 limonka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 garści truskawek
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru pudru
- mikser
- średniej wielkości blacha
- papier do pieczenia
- piekarnik
Płatki owsiane z masłem orzechowym i 1 łyżką cukru należy zmiksować na jednolitą masę. Jeśli jest bardzo gęsta, można do niej dodać odrobinę wody. Z tej masy uformuj cienką warstwę na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, w której będziesz piec ciasto. Piecz około 10 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia.
Następnie zabierz się na przygotowanie masy. Mleczko kokosowe musi być schłodzone. Gęstą część mleczka połącz z cukrem, mąką ziemniaczaną i tofu. Zmiksuj dokładnie na gładką masę, a pod koniec miksowania powoli dodaj sok i startą skórkę z limonki. Tofu ma specyficzny smak, jednak to właśnie dodanie limonki mocno go zmienia i przybliża do smaku tradycyjnego nabiału. Mleczko kokosowe z kolei sprawia, że masa ma nie tylko wspaniały aromat, ale też aksamitnie gładką konsystencję.
Zmiksowaną masę przełóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180°C. Piecz około 40 minut, a gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia. Tofurnik najlepiej smakuje schłodzony, podany ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami, które na wierzchu możesz posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.