Werbena

Werbena – niezwykła roślina o wielu zastosowaniach: Właściwości i porady użytkowe

Ostatnia aktualizacja:

W Grasse, stolicy francuskiego perfumiarstwa, gdzie od wieków hoduje się rośliny i sporządza z nich najczystsze esencje, wykorzystywane później przez domy perfumiarskie do mieszania zapachów, każdego roku wybiera się „zapachową królową”. W 2018 została nią werbena

Zioło to, powszechne na prowansalskich szlakach, wyróżnia się niezwykle świeżym, cytrusowym aromatem, który ożywia ciało i umysł. Werbena ma liczne zastosowania w lecznictwie, perfumiarstwie, a nawet w kuchni.

Właściwości werbeny

Od wieków znane są jej właściwości lecznicze. Werbena lekarska (Verbena officinalis) to roślina, która znana była  w starożytnym Egipcie. Uważano, że zrodziła się z łez bogini Izis. W Grecji kapłani nosili ją w szatach. legenda głosi, iż roztworem werbeny przemywano ponoć ciało Chrystusa zanim złożono je do grobu.

Zioło łagodzi alergię,  ma działanie napotne, ściągające, uspokajające, nasenne, wzmacniające, przeciwzapalne, moczopędne. Jest składnikiem leków wykrztuśnych, stosowana jest też do łagodzenia bólów migrenowych. Wspomaga procesy trawienne. Dodana do kąpieli ma działanie relaksujące. Ezoterycy twierdzą, że sprowadza tzw. “świadomy sen”.

W ogrodzie…

werbena kwiat

Werbenę uprawia się w ogrodach dla jej pięknych kwiatów. W Polsce zioło porasta nieużytki, łąki, a kwitnie od czerwca do września. Używano go do rytuałów letniego przesilenia. Niegdyś z werbeny magowie przygotowywali miłosne napoje, dziś najczęściej spotykana jest pod postacią preparatów homeopatycznych. Można też nabyć całą serię kosmetyków o zapachu werbeny, wśród nich kremy do rąk czy preparaty do mycia i nawilżania ciała.

Najwdzięczniejsze są z pewnością perfumy, o świeżym cytrusowym zapachu, które sprawdzą się w gorące, letnie dni. Jeśli ktoś chce być zapachowo na czasie, powinien zaopatrzyć się w takie perfumy

perfumy z Grasse
perfumy z Grasse

Do lodów, deserów i… ryb!

Można ją też spożywać. Świeże liście werbeny, bogate w olejki eteryczne, dodaje się do deserów, napojów, robi z nich napary. Ich intensywny cytrusowy smak i aromat cudownie komponuje się z letnimi deserami z owoców, sprawdza się w połączeniu z wanilią, skórką pomarańczową, miętą, nasionami kolendry. Ponieważ przypomina zapach trawy cytrynowej, śmiało można dodawać werbenę do owoców morza i ryb.

Jeśli garść świeżych liści werbeny zaleje się białym octem winnym i odstawi na kilka tygodni, powstanie smaczny, aromatyczny ocet do sałatek i ryb. W podobny sposób można zrobić aromatyczny cukier do deserów: zasypać w słoiku 30 listków werbeny 200 g cukru. Zakręcić i odstawić na kilka tygodni (co jakiś czas potrząsając słoikiem).