Strona główna » Kulinaria i dieta » Jest nam potrzebna do życia – właściwości soli

Sól niegdyś tak ceniona… Była i jest nadal środkiem płatniczym w niektórych regionach Etiopii. W tak gorącym klimacie ludzie spoglądają inaczej na sól, gdzie przeżycie bez niej graniczy z cudem. Sól zatrzymuje w organizmie wodę. Miejsc pochodzenia soli jest wiele. Najgorętsze na ziemi miejsce z niezwykle rzadkimi opadami deszczu – Pustynia Danakijska. Afarowie, jej mieszkańcy, mają sól za skarb. Z kolei w kopalniach soli pracujący górnicy rzadko zapadają na choroby układu oddechowego

Sól stołowa

Produkty przetwarzane, takie jak chleb, masło, wędliny, przekąski zawierają sól kuchenną. Jak więc to się dzieje, że społeczeństwo cierpi na schorzenia, wskazujące na brak soli?
 
Łatwo dostępnym produktem jest sól kuchenna. A to nic innego jak chlor i sód. Ten duet wraz z uzdatniaczami jest również używany jako konserwant, ale jest zaledwie imitacją soli, nie zawiera minerałów i mikroelementów. Komórki ludzkiego organizmu nie przyswajają NaCl.

Właściwości soli

sól

Organizm ubogi w sól pozbawiony jest wody

Jak wiemy woda jest niezbędna do życia człowieka. Przy niedostatku soli z komórek naszego ustroju jest ona zabierana. Proces ten prowadzi komórki do obumierania. Starzejemy się zbyt wcześnie, doświadczamy nadciśnienia. Gdy  zauważasz drugi podbródek, obrzęki, cellulit, coś Cię powinno już zastanowić, że organizm nie jest zupełnie czysty i nawodniony. Co najgorsze obciążamy nerki, niezwykle ważny narząd. Organizm próbuje się bronić przed toksynami. No cóż. Skoro nie odmawiamy sobie też często mięsa, chlorek sodu wiąże się z resztkami białka zwierzęcego. Tworzą się kryształki. Osadzają się na kościach i stawach, czego wynikiem jest reumatyzm, artroza, gościec, kamienie żółciowe i nerkowe.
 

Skoro sól jest nam potrzebna, to jaka? Jeśli w soli pierwiastki i minerały są związkami koloidalnymi, wtedy organizm może przyswajać magnez, potas, wapno i wszelkie współdziałające mikropierwiastki. Sól morska (nie rafinowana), sól kamienna,sól perska, sól krystaliczna pochodzenia himalajskiego.

Soli nie należy nadużywać. Profesor Nieumywakin odpowiada, ile soli spożywać dziennie:

 OnaLubi.pl

 

 
 
Strona główna » Kulinaria i dieta » Jest nam potrzebna do życia – właściwości soli

Sprawdź promocje zakupowe - nawet ponad 80% taniej dla naszych czytelników