Dlaczego len jest rośliną wyjątkową? Jego nasiona zawierają dużo oleju, związki śluzowe, białko, kwasy organiczne, enzymy, cenne minerały takie jak magnez, żelazo, cynk, a także błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny
Właściwości lnu
Zwłaszcza olej lniany ceniony jest ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, i szczególnie jest polecany osobom, które nie jadają ryb, bo poziom tychże kwasów jest w nim podobnie wysoki. Len pozytywnie wpływa na stan narządów wewnętrznych, obniża poziom lipidów, cholesterolu i cukru we krwi.
Len mielony a siemię lniane

Len to roślina, a siemię lniane to nasiona tej rośliny. Nasiona lnu czyli popularne siemię lniane stosuje się w medycynie od wieków. Działa ono zmiękczająco i osłonowo na błonę śluzową przewodu pokarmowego, ma więc zastosowanie przy chorobie wrzodowej i różnych stanach zapalnych żołądka i jelit. Ze względu na zawartość błonnika stosuje się je także jako delikatny środek przeczyszczający. Len sprawdza się także w chorobach skóry, leczeniu oparzeń i odmrożeń, stanach zapalnych dróg oddechowych.
Niektóre badania donoszą także o działaniu przeciwnowotworowym lnu. Zastosowanie siemienia lnianego podobno pozwala na przykład zahamować rozwój raka prostaty.
Siemię lniane może też wspomagać odchudzanie, ponieważ – mimo wysokiej kaloryczności – wywołuje uczucie sytości.
Zastosowanie lnu
Istnieje wiele przepisów kulinarnych z użyciem siemienia lnianego. Nasiona najlepiej spożywać na surowo. Jednak także po obróbce termicznej zachowują one wiele zdrowotnych właściwości. Siemię lniane świetnie smakuje zarówno samo, jak i jeden ze składników potraw. Można dodawać je do surówek i sałatek oraz domowych wypieków. Można stosować całe nasiona lub też zemleć.

W przypadku problemów z przewodem pokarmowym, najlepiej przyrządzić odwar z nasion lnu. Zalej jedną łyżkę siemienia lnianego szklanką letniej wody. Następnie gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Odstaw do przestygnięcia, przecedź i pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Na zaparcia i odchudzanie najlepsze będą całe nasiona dodawane do potraw. Olej lniany z kolei można stosować na podrażnioną i wysuszoną skórę.
Chleb drożdżowy z lnem
Składniki na 1 bochenek:
- 40 g świeżych drożdży lub pół paczki suszonych
- szklanka ciepłej wody
- 3 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- łyżka soli
- łyżka masła
Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (nie gorącej). Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. Ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy w nasmarowanej tłuszczem formie do lekko nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni (najlepiej termoobieg). Pieczemy ok. 40 minut aż zrobi się rumiany na wierzchu.
Smacznego!